Whirlpool boekt recordwinst in vierde kwartaal

De Amerikaanse witgoedproducent Whirlpool (was- en vaatwasmachines, ijskasten en fornuizen) heeft een goed kwartaal achter de rug.

De winst in het vierde kwartaal van 1992 kwam uit op een recordbedrag van 62 miljoen dollar, 55 procent meer dan in de overeenkomstige periode van 1991. De winst over geheel 1992 ging met een kwart omhoog tot 218 miljoen dollar.

Whirlpool werd in juli 1991 volledig eigenaar van de witgoedsector van Philips, na begin 1989 al een belang te hebben genomen van 53 procent in een gezamenlijke onderneming met het Nederlandse concern. Philips ontving in totaal 2,2 miljard gulden voor de witgoedactiviteiten.

De omzet van Whirlpool nam in de laatste drie maanden van vorig jaar met 7,8 procent toe tot 1,79 miljard dollar, terwijl over geheel 1992 voor 6,8 miljard dollar is verkocht, 7,1 procent meer dan in 1991. Alle drie de onderdelen van Whirlpool, North American Appliance Group (NAAG), Whirlpool Europe en Whirlpool Overseas Corporation boekten records.

Het vierde-kwartaalresultaat bevat een buitengewone last ten bedrage van 18 miljoen dollar voor reorganisatie van Whirlpool Financial Corporation en voor stroomlijning van de produktie in Europa. Whirlpool Finance behaalde in het vierde kwartaal een netto resultaat van 4 miljoen dollar, de helft van de winst in de vergelijkbare periode van 1991. Het jaarresultaat van de financieringstak kwam 16 procent lager uit op 26 miljoen dollar. De resultaten stonden onder druk door een herstructureringslast van 9 miljoen dollar in het vierde kwartaal. Verder liep de omzet terug en nam het aantal dubieuze debiteuren toe.