Waarde yen stijgt fors na geruchten

TOKIO, 10 FEBR. Steeds sterker wordende geruchten dat Washington vindt dat de yen zwaar is ondergewaardeerd en het Japanse handelsoverschot almaar doet stijgen, hebben in twee dagen tijd de yen fors doen stijgen.

C. Fred Bergsten, oud-onderminister van financiën en nu adviseur van president Clinton, zei gisteren in Kyoto dat de yen zo'n 15 procent is ondergewaardeerd ten opzichte van de dollar. Dat bracht de geruchtenstroom op gang en plaatste de ontmoeting tussen de Japanse en de Amerikaanse minister van financiën, die dit weekeinde in Washington zal plaatshebben, plotseling in een ander daglicht.

De dollar verloor gisteren in Tokio twee yen terrein en sloot op 122,35 yen. Vandaag opende de dollar opnieuw lager op 121,28 yen om vervolgens iets hoger te sluiten op 121,52 yen. Dat is in twee dagen tijd een verlies van 2,83 yen.

Een forse waardestijging van de yen is al eerder voorgekomen, in de tweede helft van de jaren tachtig. Het handelsoverschot slonk toen fors van 96,4 miljard dollar in 1987 tot 63,5 miljard dollar in 1990. In deze periode groeide de invoer in volume harder dan de uitvoer, om in 1991 gelijk op te gaan en in 1992 weer minder hard te groeien dan de export. Omdat de invoerprijzen vanaf 1991 begonnen te dalen, maar de uitvoerprijzen stegen, zwol het handelsoverschot weer op, tot 130 miljard dollar in het huidige begrotingsjaar. Dat neemt niet weg dat de groei van de export in volume al drie jaar lang afneemt, van 5,5 procent in 1990 tot 2,7 procent in 1992. Maar de groei van de invoer in volume is nog meer afgezwakt, van 5,8 procent in 1990 naar 0,5 procent in 1992.

Minister Watanabe van buitenlandse zaken, op dit moment op bezoek in Washington, zei in het weekeinde dat als Amerika een protectionistische handelspolitiek jegens Japan zal voeren, “Amerika daarvan spijt zal krijgen”.