Voor Cruijff is Barcelona eindstation als trainer

BREMEN, 10 FEBR. Johan Cruijff verlengt zijn contract als trainer van Barcelona een dezer weken met twee seizoenen. Misschien begint hij, 45 jaar, dan wel aan zijn laatste klus. “Verhuizen wordt moeilijk, dat doe ik niet meer”, zei hij gisteren in Bremen, voor het eerste duel om de Supercup tussen Werder en zijn club.

Halverwege dat nieuwe dienstverband staat hij op de nominatie voor een ander karwei. Het WK in de Verenigde Staten, als vakantiewerk. Cruijff maakte daarover mondelinge afspraken met het sectiebestuur, dat echter demissionair is. Hij zou de coaching van Oranje op zich nemen, was de overeenkomst. De huidige bondscoach Advocaat bleek bereid te wijken. Over het hoe nu verder bleef Cruijff vaag. “Laten ze zich eerst maar kwalificeren.” Waarbij hij liever heeft dat de bond in dat geval het initiatief neemt, maar dat niet onvoorwaardelijk stelt. “Een baan als full-time bondscoach wil ik in ieder geval niet”, herhaalde hij.

De keuze zijn contract bij Barcelona te verlengen is in zoverre verrassend, omdat Cruijff kort geleden verklaarde dat het met de liefde wel eens spoedig over kon zijn. Het was in de periode nadat Barcelona onnodig was uitgeschakeld door CSKA Moskou, daarmee de Champions League miste, de finale om de wereldbeker verloor van Sao Paulo, bestuur en achterban zich roerden, oud en eeuwig zeer tussen hem en voorzitter Nunez telkens de voorpagina's haalde. “De pijn van de uitschakeling keert telkens terug als er wedstrijden om de Europa Cup worden gespeeld”, zei hij in de Hanzestad, waar het duel tegen Werder niet meer is dan een pijnstiller zonder afdoende werking.

Cruijff ergerde zich de laatste maanden onder meer aan het feit dat het bestuur prikkels wegnam bij spelers door ze contracten voor jaren aan te bieden. Bovendien wilde hij afwachten of Nunez, met wie hij een haat-liefde-verhouding heeft, zou blijven. Hij verklaarde zelfs te vertrekken bij diens herverkiezing. Nu is hij blijkbaar plooibaarder. De Catalaan wordt binnenkort officieel benoemd voor een nieuwe termijn, want een tegenkandidaat meldde zich niet.