Vondst: boeken Ivan de Verschrikkelijke

MOSKOU, 10 FEBR. Russische archeologen hebben wellicht de bibliotheek en kunstschatten van tsaar Ivan IV - beter bekend als Ivan de Verschrikkelijke - gevonden. Dit heeftde Pravda gisteren gemeld.

Volgens de krant, die zich baseerde op uitlatingen van de archeoloog Ivan Koltsov, werden de boeken en kunstschatten aangetroffen in een tunnelcomplex onder het klooster van de stad Aleksandrov, ten noorden van Moskou. Details over de vondst werden door Koltsov of de Pravda niet gegeven.

Archeologen hebben lang gezocht naar de bibliotheek van Ivan de Verschrikkelijke, de tiran die in de zestiende eeuw in een reeks bloedige veroveringsoorlogen de grondslagen van de moderne Russische staat legde. Het is niet voor het eerst dat gemeld wordt dat de boeken en kunstschatten van Ivan zijn gevonden. Telkens bleek het echter om een vals alarm te gaan en veel geleerden zijn mettertijd gaan geloven dat Ivan de boeken mogelijk voor zijn dood heeft verwoest, temeer omdat na zijn dood niemand de kunstschatten meer heeft gezien. Koltsov was tegenover de Pravda echter pertinent: “We kunnen nu zonder enige twijfel zeggen dat we de bibliotheek van Ivan hebben gevonden.”

Tot 1917 heeft de orthodoxe kerk elke toegang tot het gebied waaronder de “tunnelstad” van Aleksandrov ligt, verboden. Na de Revolutie werd het gebied door de bolsjewieken afgegrendeld. De Pravda meldde gisteren dat onderzoekers in de archieven een brief hebben gevonden van een ingezetene van een van Stalins kampen. De man schreef dat hij de kunstschatten van Ivan drie keer zelf heeft gezien. Hij bood aan de weg naar de kunstschatten te wijzen, in ruil voor zijn vrijlating, een flat, een auto, vijf miljoen roebel en het recht aan een universiteit van zijn keuze te studeren. Volgens de Pravda werd het aanbod weggehoond.

Koltsov zei dat de kunstschatten in elk geval ook zijn waargenomen door een nu zeer oude vrouw met wie hij heeft gesproken. Zij was curator van de kunstschatten tot de revolutie van 1917. (Reuter)