Verkoop pakket McMillan Bloedel deert KNP niet

De Canadese bosbouwonderneming Noranda Forest gaat haar belang van 49 procent in het eveneens Canadese papierconcern McMillan Bloedel verkopen.

McMillan heeft een belang van 33,5 procent in de Nederlandse papierproducent KNP. Dat wordt na de voorgenomen fusie van KNP met branchegenoten Bührmann-Tetterode en VRG 17,2 procent, met een optie tot uitbreiding naar 20 procent. Een woordvoerder van KNP liet weten van de verkoop van het Noranda-belang geen speciale gevolgen te verwachten voor KNP of de fusie, mede omdat het af te stoten pakket gespreid wordt verkocht.

Het belang van Noranda heeft gemeten aan de huidige beurskoers een waarde van ongeveer 970 miljoen Canadese dollar (1,42 miljard gulden). De aandelen worden door een syndicaat aangeboden aan kleine en institutionele beleggers in Canada en Europa, maar niet in de VS. Noranda Forest is in handen van de familie Bronfman. McMillan Bloedel zit evenals andere papierconcerns al enige tijd in moeilijk vaarwater, maar de resultaten zijn vorig jaar sterk verbeterd. Het concern maakte dinsdag bekend dat het verlies bijna werd gehalveerd van 93,4 miljoen Canadese dollar tot 48,8 miljoen dollar (72 miljoen gulden). In het vierde kwartaal verminderde het verlies van 56,4 miljoen dollar tot 16,5 miljoen dollar bij een omzetgroei van 655,4 miljoen dollar tot 789,5 miljoen dollar (1,16 miljard gulden). Over het gehele jaar groeide de omzet van 2,73 miljard dollar tot 3,04 miljard dollar (4,5 miljard gulden).

In 1992 was het bedrijfsresultaat positief met 66,8 miljoen dollar tegen een verlies van 117,5 miljoen dollar in het voorgaande jaar. McMillan had in het vierde kwartaal te maken met een “dramatische” daling van de prijzen van houtpulp, maar er waren aan het eind van het jaar wel tekenen van een verbetering van de verhouding tussen vraag en aanbod. “Het ergste is achter de rug”, aldus topman Findlay. Hij verwacht een verdere verbetering van de marktsituatie.