"Rente kapitaalmarkt daalt verder tot 6,5 pct'

Na de euforische stemming gisteren moest de obligatiemarkt vanmorgen licht terrein prijsgeven. Maar de onderliggende stemming blijft opperbest. Marktpartijen verwachten dat de kapitaalmarktrente, gezien de grote vraag naar Nederlands schuldpapier, tot 6,5 procent zal dalen. Eergisteren daalde de rente op de obligatiemarkten voor het eerst sinds 1989 tot onder de zeven procent.

Sedert begin september vorig jaar zijn de lange en korte rente in Nederland scherp gedaald. In deze periode verlaagde De Nederlandsche Bank het officiële disconto drie keer: op 6 september met 0,5 procent, op 21 oktober met 0,25 procent en op 7 januari nog eens met 0,25 procent. DNB legde daarbij een ongekende onafhankelijkheid aan de dag ten opzichte van het rentebeleid van de Bundesbank.

Het effectief rendement van Nederlandse staatsleningen was vandaag voor de derde achtereenvolgende dag lager dan dat van Duits schatkistpapier. Redenen zijn de algemene verwachting op de markt dat de renteniveaus in de loop van dit jaar verder dalen, en de kracht van de gulden. De grote vraag uit het buitenland stuwt de obligatiekoersen omhoog, en brengt daarmee het rendement evenredig naar beneden.

Handelaren zijn het erover eens dat de obligatiemarkt op het moment "duur' is met een effectief rendement lager dan het Duitse, maar buitenlandse kopers zijn er vast van overtuigd dat de Nederlandse kaptiaalmarktrente deze zomer tot 6,5 procent zal zijn gedaald. “Ze willen deze kans niet missen”, aldus een handelaar.

De koers van de recente 7-procents tienjaars staatsobligatie daalde vanmorgen na opening tien basispunten, het effectief rendement steeg daardoor tot 6,96 procent. Het verschil met een vergelijkbare Duitse lening die in december 2002 afloopt versmalde daardoor tot vijf basispunten.

De Nederlandse lange rente is op het moment een van de laagste van de EG. Alleen in Groot-Brittannië is de lange rente met 6,59 procent nog lager dan in Nederland.

De koersrally op de obligatiemarkt heeft een gunstige uitstraling naar de aandelenmarkt. Maar de huidige vraag naar financiële fondsen en de teleurstellende koersontwikkeling van cyclische conjunctuurgevoelige aandelen toont aan dat beleggers weinig geloof hechten aan een snel economisch herstel. Bovendien is een groot deel van de verwachting dat de rente zal dalen al in de huidige aandelenkoersen verdisconteerd.