Onderdak voor zeldzame schildpad

SCHIPHOL, 10 FEBR. Een groot deel van een partij van tweehonderd vorig jaar in beslag genomen sterschildpadden is vandaag vervoerd naar de Verenigde Staten. The New York Zoological Society heeft contacten gelegd met twaalf dierentuinen die de schildpadden in een speciaal project gaan volgen.

Het gaat volgens beheerder A. Bom van Reptielenzoo Iguana in Vlissingen om een vrij zeldzame schildpadsoort. Inmiddels is aangetoond dat de schildpadden geen nakweek zijn, zoals de vervoerspapieren aangaven.

“Zover bekend zijn in alle dierentuinen in de wereld nog maar 42 sterschildpadden ooit in gevangenschap geboren”, verklaart Bom de onwaarschijnlijkheid van nakweek. De term is volgens hem waarschijnlijk gebruikt om de lucratieve smokkel te legaliseren. Volgens de handelaar in de Verenigde Arabische Emeritaten, uit welk land de dieren afkomstig zijn, is er wel degelijk sprake van kweek.

Dierentuinen in Nederland bleken maar belangstelling te hebben voor enkele tientallen sterschildpadden. Via contacten met The New York Zoological Society konden 158 schildpadden rest geplaatst worden. Na quarantaine in Amerika worden de sterschildpadden ingespoten met een millimetergrote chip. Daarmee kunnen de gedragingen van de dieren gevolgd worden.