Mitterrand vraagt VS einde boycot Vietnam

HANOI, 10 FEBR. De Franse president François Mitterrand heeft vandaag de Verenigde Staten opgeroepen hun economische embargo tegen Vietnam op te heffen.

Mitterrand zei dit in Vietnam, waar hij gisteren arriveerde voor een driedaags bezoek. Hij noemde het Amerikaanse embargo tegen het communistische bewind, ingesteld in 1964 tegen Noord-Vietnam en in 1975 uitgebreid na de Noordvietnamese verovering van Zuid-Vietnam, “een anachronisme”. De VS houden ook leningen van de Wereldbank en het Internationale Monetaire Fonds aan Vietnam tegen.

De Franse president gaf vanmorgen een persconferentie in Hanoi voordat hij vertrok naar Dien Bien Phu, waar het Franse leger in 1954 een beslissende nederlaag tegen de Vietminh leed. Op de vraag of hij met betrekking tot het embargo een boodschap had voor zijn Amerikaanse ambtgenoot Bill Clinton, zei Mitterrand: “Slechts een enkel advies. Stop met het embargo. Definitief”.

Gisteren had Mitterrand al aangekondigd dat Parijs de hulp aan Vietnam drastisch zal verhogen. Vorig jaar ontvingen de Vietnamezen 36 miljoen dollar van de Fransen, dit jaar zal dat bedrag worden verdubbeld, zo liet de Franse delegatie weten. Frankrijk is sinds een aantal jaren al één van de belangrijkste handelspartners van Vietnam.

Niet bekend

Vanmiddag bezocht Mitterrand Dien Bien Phu, waar hij door de Vietnamezen in staat werd gesteld de duizenden Fransen die daar in de jaren vijftig sneuvelden te eren. De president vertrok daarna naar Ho Chi Minh-stad, het voormalige Saigon, dat zich ontwikkelt tot de economische hoofdstad van Vietnam.

Morgen gaat president Mitterrand naar Cambodja, waar Frankrijk een belangrijke bijdrage levert aan het vredesproces. Bij Angkor, de tempelstad in het midden van Cambodja, had vandaag een schietpartij plaats tussen leden van de VN-vredesmacht en Cambodjaanse rebellen. Daarbij kwamen twee mensen om het leven. Mitterrand zal later deze week een bezoek brengen aan Angkor; volgens zijn woordvoerders gaat dat gewoon door. (AP, AFP, Reuter)