KNVB stuurt stewards mee naar Londen

ROTTERDAM, 10 FEBR. De KNVB zal in april voor de eerste maal stewards inzetten bij een interland. Tweehonderd man gaan de zesduizend Nederlandse voetbalsupporters begeleiden die 28 april in Londen de wedstrijd Engeland-Nederland zullen bezoeken. Stewards zijn begeleiders die door de club of door de plaatselijke politie zijn geschoold in het omgaan met geweld en crisissituaties. De KNVB zal bij de trip naar Wembley gebruik maken van de stewards van Feyenoord en PSV.

De voetbalbond overweegt in de toekomst van betaald-voetbalclubs te eisen dat ze in de strijd tegen vandalisme "stewards' inzetten bij uitwedstrijden. Ze begeleiden, bijvoorbeeld bij FC Utrecht, Ajax en FC Den Haag, de fans van een club bij uitwedstrijden in de trein en in het stadion. Het zijn een soort bemiddelaars tussen de supporters en de politie.

“Het is een van de experimenten om vandalisme te bestrijden”, zegt een woordvoerder van de voetbalbond. “In de toekomst zullen we, voordat de bond een club een licentie verleent, waarschijnlijk van een club eisen dat ze stewards in kunnen zetten. Dan denken we aan één steward op vijftien supporters.”

De KNVB zal enige duizenden supporters teleur moeten stellen voor de wedstrijd Nederland - Turkije die op 24 februari in het stadion Nieuw Galgenwaard wordt gespeeld. Daar is slechts plaats voor 12.000 "gewone' fans en 3000 bezoekers namens de bond, de sponsors en de tegenstander. Voor het duel, dat eerst in de Rotterdamse Kuip was gepland, hadden zich 17.000 fans aangemeld. De KNVB verwacht dat ongeveer 20 procent van de belangstellenden afzegt naar aanleiding door de verplaatsing van de wedstrijd. Degenen die al hebben betaald krijgen voorrang. De belangstelling van Turkse fans voor de wedstrijd is gering: zeshonderd.