Kiptanui jaagt op wereldrecords

STOCKHOLM, 10 FEBR. Moses Kiptanui is weer op jacht naar wereldrecords. De 21-jarige Keniaan verbaasde in augustus van het afgelopen jaar de atletiekwereld door in een tijdsbestek van drie dagen de wereldrecords op de 3000 en 3000 meter steeple chase op zijn naam te brengen. Gisteravond bij internationale indoorwedstrijden in Stockholm liep Kiptanui de drie kilometer in 7 minuten en 38,46 seconden. De Afrikaan bleef daarmee slechts 1,15 seconden verwijderd van het wereldrecord dat Said Aouita op 11 maart van het afgelopen jaar in Piraeus op 7.36,66 bracht. De Marokkaan onttroonde toen Kiptanui, die enkele weken tevoren in Sevilla met 7.37,31 na negentien jaar de Belg Emiel Puttemans als wereldrecordhouder had afgelost.

Een andere beste wereldseizoenprestatie in de Zweedse hoofdstad kwam op naam van de Amerikaan Greg Foster, die de 60 meter horden aflegde in 7,58 seconden. Wereldkampioen- en recordhouder verspringen Mike Powell was ook in Stockholm weer uitstekend op dreef. De Amerikaan zegevierde met 8,41 meter. Vorige week vrijdag sprong Powell in Budapest 8,44 meter ver. Olympisch kampioene Gail Devers won de 60 meter in 7,14 seconden. Larissa Beresnaja (Oek), de wereldkampioene verspringen indoor, noteerde in Stockholm 6,88 meter.

Yvonne van der Kolk komt na een lange blessureperiode weer in vorm. De Hilversumse, twee jaar geleden bij het WK indoor in Sevilla vijfde op de 1500 meter in 4.06,86, eindigde in Stockholm als tweede. Zij liep de 1500 meter in 4.13,20, waarmee zij slechts 1,2 seconde van de limiet voor de strijd om de wereldtitels van volgende maand in Toronto verwijderd bleef. De wedstrijd werd in 4.11,81 gewonnen door de Zweedse Maria Akraka.