Française grossierde tot nog toe vooral in tweede plaatsen; Merle wint op groot toernooi

ROTTERDAM, 10 FEBR. Carole Merle kan ook op grote toernooien winnen. De 29-jarige Française won al twintig wereldbeker-wedstrijden, maar grossierde op wereldkampioenschappen en Olympische Winterspelen in tweede plaatsen. Vandaag werd ze in Japan wereldkampioene op de reuzenslalom.

Bij de mannen ging de titel op de reuzenslalom naar de 21-jarige Kjetil Andre Aamodt. Hij is een rastalent, een doorbijter, een geboren winnaar. Aamodt won gisteren de eerste run met 0,48 seconden voorsprong op Salzgeber en had zich vervolgens geen zorgen gemaakt toen de tweede werd afgelast wegens de Siberische ijsstorm.

Het was vandaag op de bergen Takakura (vrouwen) en Kotakakura (mannen) eindelijk ideaal ski-weer. Een stralende zon, blauwe hemel, een zuchtje wind en een prima geprepareerde piste. “De piste was perfect”, zei Aamodt. Zijn race was even perfect. Zijn overwinning kwam geen seconde in gevaar. Aamodt is de man van de toekomst. In 1990 werd hij wereldkampioen bij de junioren op drie onderdelen van het alpine skiën: de afdaling, de super G en de combinatie. Een jaar later debuteerde hij in het wereldbeker-circuit met een overwinning op de super G in Vail, Colorado. Dit seizoen won hij in de reuzenslalom van Sestrieres. In Val d'Isere werd hij in 1992 Olympisch kampioen op de super G. “Beter vroeg dan nooit”, antwoordde hij op vragen van Noorse verslaggevers of hij niet beter had kunnen wachten op Lillehammer 1994. “Het is net zo zwaar om een wereldkampioenschap te winnen als een Olympische Spelen. De druk is even groot”, zei Aamondt. In Morioka werd hij vorige week tweede in de combinatie achter zijn boezemvriend en onafscheidelijke trainingsmaat Lasse Kjus.

In de reuzenslalom had hij geen concurrentie te duchten. Hij won beide runs royaal. Marc Girardelli, de aanvoerder in het klassement om de wereldbeker, werd zevende met een achterstand van bijna drie seconden. “Die jongen moet hebben gevlogen”, zei Girardelli vol bewondering voor Aamodt. “Het was onhandig om beide runs niet op de zelfde dag te kunnen skiën omdat ik bovenaan stond, maar ik wist dat ik in staat was om vandaag minstens even goed te presteren als gisteren”, zei Aamodt na afloop. Het uitstel maakte niets uit, zo bleek. De race werd gehouden zonder Alberto Tomba, de Italiaanse ster die griep had. Zijn zieket is bijna voorbij en hij denkt zondag mee te kunnen doen met het laatste onderdeel van het WK, de slalom.

Bij de vrouwen ging de strijd om het goud tussen Carole Merle en Anita Wachter, het tweetal dat dit seizoen in sportief gevecht is gewikkeld om de wereldbeker. De parcours van de tweede run was wijd open, een voordeel voor degenen die uitblinken in de super G, de snellere variant van de reuzenslalom. En er is niemand sneller op de super G dan Merle, die de laatste vier jaar in dat onderdeel de wereldbeker won. Terwijl anderen hun tempo verlaagden om hun balans te bewaren op het snelle parcours, had Merle volledige beheersing over haar bewegingen op het traject van ongeveer anderhalve kilometer.

Merle had het jaar ingezet met de opdracht een grote prijs te winnen. “Wereldtitel of wereldbeker”, zei ze. “Als ik niet slaag, stop ik aan het einde van dit seizoen.” De wereldtitel in de reuzenslalom was een bevrijding. Na tweede plaatsen op de wereldkampioenschappen in 1991 en 1989, na het olympisch zilver in 1992 belandde ze eindelijk op het hoogste ereschavot. “Het leek wel of ik bij de grote wedstrijden altijd last had van plankenkoorts”, keek ze terug. “Ik leek wel een eeuwige debutante. Zo nerveus was ik altijd.” Haar huwelijk met haar materiaalman bracht rust in haar leven en haar carrière.

Een Oostenrijks paar eindigde in beide onderdelen als tweede. Rainer Salzgeber kwam 0.87 seconde te kort op Aamodt en zijn vriendin Anita Wachter verloor 0.40 seconde op Merle. Voor Wachter, die olympisch zilver behaalde in de reuzenslalom, was het haar tweede medaille. In de combinatie werd ze derde achter de Duitse Vogt en de Amerikaanse Street. De Duitse Ertl, 19 jaar en debutante op het WK, werd op de reuzenslalom verrassend derde.