Foto: NEW YORK - Een omstreden omslag van het ...

Foto: NEW YORK - Een omstreden omslag van het Amerikaanse blad The New Yorker toont een chassidische jood die een zwarte vrouw kust.

Daarmee is het jongste nummer van het tijdschrift in beide gemeenschappen heel verkeerd gevallen. Het is chassidische mannen verboden vrouwen van buiten de eigen gemeenschap te omarmen en welke vrouw dan ook in het openbaar te kussen. De maker, Art Spiegelman, zei de omslag juist te hebben bedoeld als poging tot verzoening na recente gewelddadigheden tussen de groepen in Brooklyn, maar “misschien te naëf” te zijn geweest. Hij sprak van een “metaforische kus” ter “verzoening van onoverbrugbare verschillen”. Maar een woordvoerder van de zwarte gemeenschap in Brooklyn, dominee Herbert Daughty, meende dat “de vrouw de indruk maakt een slechte reputatie te hebben”: “ik denk dat hierdoor eerder nieuwe woede naar buiten zal komen, dan dat iets zal worden geheeld”. Spiegelman heeft zelf vorig jaar een Pulitzerprijs gekregen voor zijn stripboek Maus over de Holocaust-ervaringen van zijn ouders in Polen. The New Yorker heeft sinds de zomer een nieuwe hoofdredacteur, de in Groot-Brittannië geboren Tina Brown (38), afkomstig van Vanity Fair, die tot taak kreeg het wat ingeslapen tijdschrift weer op te peppen. Zij meent dat het omslag voortborduurt op oude tradities bij The New Yorker, en voortspruit uit “de traditie van kunst als politiek en sociaal commentaar”. Volgens haar kan het “diepe reflectie en discussie” bevorderen. The New Yorker was in feite in het verleden blijven steken, en de bedoeling van de uitgever was via Brown het blad èn de advertentie-inkomsten nieuw leven in te blazen. Vanity Fair stond onder Brown bekend wegens zijn soms uitdagende omslagen. In 1990 wekte Brown veel ophef in het preutse Amerika door in Vanity Fair naaktfoto's te publiceren van de zwangere actrice Demi Moore. (Foto AP)