Celstraf en tbs wegens schuld aan dood kind

ALKMAAR, 10 FEBR. De Alkmaarse rechtbank heeft gisteren de 41-jarige H.B. en zijn 40-jarige vrouw A.R. uit Alkmaar veroordeeld tot vier jaar gevangenis en tbs met dwangverpleging.

De rechtbank acht het echtpaar schuldig aan de gewelddadige dood van het 10-jarig zoontje van de vrouw.

Officier van justitie F. Oosterhuis had wegens moord zes jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist. De rechtbank verwierp de visie van Oosterhuis dat er sprake was van moord. Het rechtscollege veroordeelde het echtpaar voor mishandeling, de dood ten gevolge hebbend.

Volgens het vonnis voerde B. “met oogkleppen op en gedreven door starre rechtlijnigheid uit wat hij als zijn taak zag”. De rechtbank onderschrijft de conclusie uit het psychiatrische rapport, dat B. uitvoerde wat zijn vrouw bedacht en schetst het drama als “een desperate en ultieme poging om het kind in het gareel te krijgen”.

De moeder en stiefvader poogden de jongen met harde hand zindelijk te maken en bonden hem staande vast aan achtereenvolgens het hekwerk van de overloop, een droogmolen en een paal in het trapgat. Op die manier zou het kind volgens hen “beter kunnen nadenken over zijn probleem”.

Omdat de jongen zich elke keer wist los te wrikken snoerde de stiefvader de touwen en riemen steeds strakker aan. Het kind overleed in de nacht van 3 op 4 augustus 1992 na twee dagen en twee nachten van zware mishandelingen.