Buitenland koopt cyclische fondsen

AMSTERDAM, 10 FEBR. Na een aanvankelijke lagere opening herstelden de koersen op de Amsterdamse beurs zich in de loop van de morgen, vooral als gevolg van belangstelling voor cyclische fondsen.

AMSTERDAM De EOE-index, die gisteren sloot op 297,80 punten, was omstreeks het middaguur 1,20 punten hoger. Een lager slot op Wall Street en lagere koersen in Londen zorgden aanvankelijk voor een bedrukte stemming. Later trokken de koersen enigszins aan bij een flinke omzet.

Opvallend was bijvoorbeeld de belangstelling voor DSM, dat een koerswinst van 2,60 gulden boekte op 77,50 gulden. De stijging was des te meer opmerkelijk wegens de aanhoudende geruchten dat DSM dit jaar geen dividend zal uitkeren.

Buitenlandse vraag zorgde voor hogere koersen bij Gist-Brocades, op de verwachting van fors betere bedrijfsresultaten. Om 11.30 uur waren 110.000 stukken van eigenaar verwisseld, tegen 105.000 gisteren. Gemiddeld werden in 1992 dagelijks 70.000 aandelen Gist verhandeld.

NEW YORK Nadat de koersen maandag fractioneel waren teruggevallen, moest de markt gisteren meer terrein prijs geven. Het Dow Jones gemiddelde van 30 industrie-aandelen - dat in voorgaande dagen naar een recordhoogte was gestegen - daalde als gevolg van winstnemingen tot 3.414,56, waarmee het 22,98 punten onder het slot van de voorgaande dag zakte.

LONDEN Een op de valutamarkten afglijdend pond sterling zorgde vandaag voor een bezorgde stemming en afbrokkelende aandelenkoersen. Het FT-100 gemiddelde opende ruim zes punten lager. Tegen het middaguur vertoonde het gemiddelde een verlies van 7,5 punt op 2.823,8.

FRANKFURT Na de iets lagere koersen van gisteren vanochtend aantrekkende koersen, met een Dax-30 gemiddelde dat in het eerste uur van de ochtendhandel een winst van ruim acht punten liet zien op 1.650.

TOKIO Het Nikkei-225 koersgemiddelde wist vandaag 67,63 punten te stijgen boven het slot van gisteren en eindigde de dag 0,4 procent hoger op 17.089,90.