Banken schorten kredieten op; Dasa eist van EZ nu akkoord Fokker

DEN HAAG, 10 FEBR. Het Duitse vliegtuigbouwconcern Deutsche Aerospace (Dasa) eist van minister Andriessen onmiddellijk instemming met de overname van Fokker. Dasa heeft zijn oorspronkelijke eisen aangescherpt.

De onderhandelingen zijn daarmee vandaag in de laatste, beslissende fase gekomen. Vanochtend hebben de banken de kredietverlening aan Fokker opgeschort.

Vanmiddag was er spoedoverleg tussen de Fokker-top, Andriessen, vakbonden en ondernemingsraad.

Dasa heeft minister Andriessen gisteren in een brief een uiterst aanbod gedaan over de overname van Fokker. In die brief aan de bewindsman spreekt de Dasa-top van een "final conclusion'.

Dit is een reactie op een brief van Andriessen van vorige week. Dasa noemt de voorstellen zoals Andriessen die in zijn brief voorlegt “onverantwoordelijk en onmogelijk”. Van Andriessen wordt nu geëist dat hij snel ja zegt, waarna Dasa de vrijheid neemt binnen 20 dagen zelf de uiteindelijke beslissing over de overname te nemen.

Dit laatste aanbod, dat door ingewijden wordt uitgelegd als "slikken of stikken', heeft voor grote spanning gezorgd bij de banken, bij Fokker en bij Economische Zaken. De huisbankiers van Fokker, waarvan ABN Amro veruit de belangrijkste is, hebben vanmorgen de kredietverlening opgeschort. Dit heeft mede de druk vergroot op Andriessen. ABN Amro en ING konden dit vanmiddag niet bevestigen.

Dasa wil voor de aandelen Fokker 30 gulden betalen, terwijl in het contract van vorig jaar oktober een aandelenprijs van 37 gulden was opgenomen. Dat betekent dat Dasa voor Fokker ongeveer 200 miljoen gulden minder wil betalen dan de afgesproken 880 miljoen gulden. Dasa eist dat een groot deel van het bedrag dat de overheid ontvangt voor de overname van het staatsaandeel opnieuw in de vliegtuigfabrikant wordt geïnvesteerd.

“Wij willen op dit moment absoluut niet reageren op de brief van Dasa”, zei een woordvoerder van Economische Zaken vanmiddag in een reactie.

Het ministerie van economische zaken en de afgevaardigden in de Tweede Kamer worden op dit moment bestookt door vertegenwoordigers van Fokker. “Er worden geen argumenten meer gewisseld - die zijn bekend - maar de druk heeft een hoog emotioneel gehalte”, zegt de voorzitter van de vaste Kamercommissie Vos (PvdA). “En de boodschap is simpel: laat de deal niet afketsen.”

P. van Bers van de Industriebond FNV zei vanmorgen dat tijdens een overleg tussen de bonden en Fokker gistermiddag de vergadering even is onderbroken voor een telefonisch contact met de raad van bestuur. “Naar aanleiding daarvan hebben wij besloten om ons ongewijzigde standpunt over de overname - wij vinden dat nog steeds de beste oplossing voor Fokker - over te brengen naar Den Haag. Ik heb mij vanaf vanmorgen opgedrongen bij EZ”, aldus Van Bers.