Andriessen: DAF kan niet alleen verder

DEN HAAG, 10 FEBR. Vrachtwagenfabrikant DAF zal in de nieuwe, sterk afgeslankte vorm geen lang leven beschoren zijn als zelfstandige onderneming. “Ik denk dat DAF over vijf jaar of zo zich zal moeten voegen in een alliantie.” Dat zei minister Andriessen (economische zaken) gisteren in de Eerste Kamer bij de behandeling van zijn begroting.

Een woordvoerder van Economische Zaken zei desgevraagd in een toelichting dat Andriessen niet twijfelt aan de kans van slagen van de reddingsoperatie van DAF. “Maar de minister sluit alleen niet uit dat DAF over ongeveer vijf jaar naar een fusiepartner zal moeten omkijken.”

De Industriebond FNV reageerde furieus op de uitlatingen van Andriessen. “De bal ligt nu op het speelterrein van de bewindvoerders en daar moet Andriessen niet doorheen fietsen”, zei een woordvoerder.

Duizenden mensen hebben vanochtend deelgenomen aan een protestmars door Eindhoven. Met de demonstratie wilden de deelnemers protesteren tegen de ondergang van DAF. De stoet, vergezeld van tientallen luid toeterende trucks, vertrok om 12 uur vanaf het hoofdkantoor van DAF naar het stadhuis, een tocht van ongeveer 5 kilometer. Behalve werknemers liepen ook veel inwoners van Eindhoven mee in de demonstratie. Daarnaast waren er ongeveer 800 werknemers van de DAf-fabriek uit het Belgische Westerlo aanwezig. Op het stadhuis zouden onder meer burgemeester Welschen, bewindvoerder Meeter, voorzitter Van der Weg van de Industriebond FNV en PvdA-Kamerlid Vos het woord voeren.