Zware gevechten in Afghaanse hoofdstad

KABUL, 9 FEBR. Afghaanse regeringstroepen hebben vandaag stellingen van de opstandige Hizb-i-Islamipartij in het zuiden van de hoofdstad Kabul bestookt met artillerievuur. Vliegtuigen bombardeerden het hoofdkwartier van de Hizb. De actie was een vergelding voor de raketaanval die de Hizb gisteren op Kabul uitvoerde en waarbij ten minste 54 mensen werden gedood.

Volgens de officiële radiozender in Kabul vuurden de Hizb-strijders gisteren meer dan tweehonderd raketten op Kabul af. Het zou de zwaarste aanval zijn sinds de fundamentalistische Hizb-partij, geleid door Gulbuddin Hekmatyar, drie weken geleden opnieuw de aanval inzette tegen het Afghaanse leger.

Niet bekend

Sinds de hevige gevechten in augustus vorig jaar, waarbij 2.500 mensen om het leven kwamen, is naar schatting een derde van de 1,5 miljoen inwoners van de Afghaanse hoofdstad gevlucht. De meeste van de veertig ambassades in Kabul zijn inmiddels gesloten.

Hekmatyar beschuldigt president Rabbani ervan dat hij in december door verkiezingsfraude aan de macht is gekomen. Hij weigert zijn aanvallen te staken, tenzij Rabbani binnen een jaar nieuwe verkiezingen uitschrijft en de vorming van een interim-regering toestaat. Hekmatyars fundamentalisten worden in hun strijd gesteund door de acht-partijencoalitie Hizb-i-Wahadat, die wordt bewapend door Iran. Regeringsfunctionarissen in Kabul zijn niet bereid tot een wapenstilstand voordat Hekmatyar zijn wapens inlevert. (AP, Reuter)