WK schaken

De steden Belgrado, Sofia en Santiago de Compostela in Spanje hebben zich bij de wereldschaakbond (FIDE) kandidaat gesteld voor de organisatie van de tweekamp om de wereldtitel schaken tussen Gari Kasparov en uitdager Nigel Short.

Manchester heeft bedenktijd gevraagd om aan de nodige sponsorgelden te komen. De tweekamp moet deze zomer gespeeld worden.

De Servische zakenman Jezdimir Vasiljevic, die eind vorig jaar ook de tweekamp tussen Bobby Fischer en Boris Spasski bekostigde, heeft zich garant gesteld voor een prijzenfonds van 5,6 miljoen dollar (ruim tien miljoen gulden). Hij fungeert als tussenpersoon voor de organisatie in Belgrado of Sofia. In Santiago de Compostela zou slechts 700.000 dollar (1,25 miljoen gulden) beschikbaar zijn. Overigens heeft het bestuur van de FIDE nog geen enkele, reglementair verplichte, bankgarantie ontvangen.