Winstdaling Frans olieconcern Total

De geconsolideerde winst van het Franse olieconcern Total is vorig jaar bijna gehalveerd.

Het concern, waarin de Franse staat een meerderheidsbelang bezit, maakte vandaag bekend dat het resultaat over 1992 is uitgekomen op drie miljard franc (ongeveer 1 miljard gulden) na een winst van 5,8 miljard franc (1,9 miljard gulden) in 1991.

De sterke winstdaling is volgens Total voor een groot deel het gevolg van de vermindering van de winstmarges in de sector raffinage. Ook de daling van de olieprijzen en de lage koers van de dollar tegenover de frank werkten negatief op het resultaat. Niettemin betaalt Total een onveranderd dividend, overeenkomstig de 28 franc van vorig jaar die werd betaald kort voordat de nominale waarde van de aandelen in vieren werd opgesplitst.

De exploitatiewinst daalde van 10,8 miljard tot 7,2 miljard franc (2,4 miljard gulden). De omzet verminderde van 143,02 miljard tot 137 miljard franc (45,6 miljard gulden).