VN-macht aan grens Kenia en Somalie

NAIROBI, 9 FEBR. Kenia gaat akkoord met de stationering van troepen van de Verenigde Naties op zijn grondgebied langs de grens met Somalie. Door de gewapende anarchie in Somalie wordt Kenia, evenals Ethiopie, geplaagd door groeiende veiligheidsproblemen.

Kenia had vorig jaar nog een suggestie van de VN om troepen langs de grens in te zetten, afgewezen. Na een verzoek gisteren in Nairobi van de Britse minister van ontwikkelingssamenwerking, Lynda Chalker, gaf de Keniase president, Daniel arap Moi, alsnog zijn toestemming. Daarmee lijkt tevens een dreigement van Kenia 400.000 Somalische vluchtelingen het land uit te wijzen van de baan.

Behalve vluchtelingen trokken de afgelopen twee jaar ook gewapende Somalische bandieten Kenia binnen. Bovendien hadden vanuit Kenia wapenleveranties naar Somalie plaats naar de militaire factie van generaal Morgan, zwager van de verdreven president Siad Barre. Noordoost-Kenia, en in toenemende mate ook het kustgebied, werden zo levensgevaarlijke gebieden. Alleen al in de afgelopen maand doodden bandieten er twaalf politieagenten en zestig burgers.

De Amerikaanse militaire interventie in Somalie deed de situatie nog eens verslechteren. Operatie Hoop in Somalie werd, in de woorden van een Keniase minister, “Operatie Creeer Chaos in Kenia”. De stationering van VN-troepen moet daar een einde aan maken, evenals aan het dreigement van Kenia vluchtelingen het land uit te sturen.

Amerikaanse troepen in Somalie hebben gisteren een van de Somalische krijgsheren, Omar Jess, korte tijd vastgehouden. Jess was met 31 van zijn manschappen onderweg van Mogadishu naar de zuidelijke havenstad Kismayo toen hij door de Amerikanen werd aangehouden. In de twee vrachtwagens van het gezelschap werd een groot aantal wapens gevonden, waaronder zware granaten en machinegeweren. Jess had geen toestemming voor het transport; de wapens werden in beslag genomen.

“Wij staan gewapende escortes in overleg toe. Dat was nu niet het geval en daarom zijn we niet van plan de wapens terug te geven”, aldus kolonel Fred Peck, de woordvoerder van de Amerikanen in Somalie.

    • Koert Lindijer