Unita blijft "bereid' tot overleg

LUANDA, 9 FEBR. De Angolese onafhankelijkheidsbeweging UNITA heeft gisteren verklaard nog steeds bereid te zijn vredesbesprekingen te voeren met de Angolese regering, al heeft de beweging zondag aan de VN gevraagd de onderhandelingen in Ethiopië uit te stellen. UNITA heeft inmiddels Huambo, de tweede stad van het land en sinds drie weken het middelpunt van de strijd tussen regering en UNITA, omsingeld.

Een vertegenwoordiger van UNITA heeft gisteren in Portugal herhaald dat UNITA de voor woensdag geplande tweede ronde in de vredesbesprekingen slechts heeft afgezegd omdat de afvaardiging naar de eerste ronde, eind januari, nog niet in Huambo is teruggekeerd. Hij onderstreepte dat UNITA de noodzaak van de besprekingen inziet, maar dat de onafhankelijkheidsbeweging, totdat beide partijen bij elkaar komen, “defensieve acties” zal blijven uitvoeren.

Legerleider Joao de Matos zei gisteren dat in de ruim drie weken durende strijd om het UNITA-bolwerk Huambo ten minste tweeduizend mensen zijn omgekomen en zesduizend zijn gewond geraakt. Om het leger, dat probeert een aanvoerroute van de Atlantische kust naar Huambo te forceren, te versterken is de Angolese regering van plan de dienstplicht opnieuw in te voeren.

Het parlement van Angola zal naar verwachting binnenkort het plan ratificeren dat het mogelijk maakt alle mannen tussen 18 en 30 jaar op te roepen voor militaire dienst. De dienstplicht is in 1991 afgeschaft toen het in mei van dat jaar gesloten vredesakkoord een eind leek te hebben gemaakt aan de zestien jaar durende burgeroorlog in Angola. De gevechten braken eind oktober vorig jaar opnieuw uit, na de voor UNITA-leider Savimbi ongunstig verlopen verkiezingen. Het leger, na het vredesakkoord teruggebracht van 116.000 naar 16.000 man, is inmiddels versterkt tot 35.000 troepen. UNITA beschikt naar schatting over 50.000 manschappen. (AP, Reuter)