Tudjman behaalt grote zege bij verkiezingen

ZAGREB, 9 FEBR. De Kroatische regeringspartij, de Kroatische Democratische Gemeenschap (HDZ), heeft de zondag gehouden verkiezingen gewonnen. In sommige districten heeft de HDZ zelfs een absolute meerderheid gekregen.

De Kroaten kozen zondag nieuwe provinciale en gemeenteraden en een Hogerhuis. Toen gisteren de uitslagen van 19 van de 21 districten bekend waren, bleek de HDZ in negen districten een absolute meerderheid te hebben behaald en in vijf andere met ruime voorsprong de grootste partij te zijn geworden. President Tudjmans partij won vooral in de districten die grenzen aan de gebieden die tijdens de oorlog van 1991 door de Serviërs zijn veroverd en nu door de VN worden gecontroleerd. De aanhang van de HDZ bleek het geringst in de districten waar de oppositie een coalitie tegen de HDZ had gesloten en in de gebieden waar het centrale gezag van Zagreb traditioneel niet hecht verankerd is. De Sociaal-Liberalen eindigden in de verkiezingen als tweede, met percentages die per district varieerden van 20 tot 35.

De uitslag geeft de HDZ, voor zover het zich nu laat aanzien, een ruime absolute, mogelijk zelfs een tweederde meerderheid in het 63 leden tellende Hogerhuis. In het Lagerhuis controleert de HDZ al 61 procent van de zetels. (Reuter)