Rente kapitaalmarkt zakt onder 7 procent

ROTTERDAM, 9 FEBR. Op de obligatiemarkten is de rente gisteren voor het eerst sinds 1989 gedaald onder de 7 procent. Het rendement van de 8,25 procents staatslening, die internationaal geldt als het ijkpunt (de benchmark) voor de Nederlandse obligatiemarkt, noteerde gisteren 6,98 procent. Handelaren wezen de officiële Duitse renteverlaging van vorige week donderdag aan als voornaamste oorzaak voor de lagere kapitaalmarktrente.

Vanochtend nam de obligatiemarkt na de winsten van gisteren een korte pauze. Het rendement op de recente 7-procents tien-jaars staatsobligatie steeg iets tot 6,97 procent, na gisteren een dieptepunt van 6,96 procent te hebben bereikt. Obligatiehandelaren waren er vanmorgen van overtuigd dat de kapitaalmarktrente nog verder zal dalen. Zij signaleren een grote vraag naar Nederlands schuldpapier.

Sinds de valutacrisis van september vorig jaar ging de lange rente in nog geen vijf maanden omlaag van 8,4 procent tot onder de zeven procent. Redenen zijn de algemene verwachting op de markt dat de renteniveaus in de loop van dit jaar verder dalen, en de kracht van de gulden. De grote vraag uit het buitenland stuwt de obligatiekoersen omhoog, en brengt daarmee het rendement evenredig naar beneden.

De Nederlandse lange rente is met de recente daling een van de laagste van de EG. De Duitse kapitaalmarktrente bedraagt nu 7,07 procent. Frankrijk kent een lange rente van 7,62 procent, Spanje 11,24 procent, Italië 12,91 procent, België 7,63 procent en Denemarken 8,75 procent. Alleen in Groot-Brittannië is de lange rente met 6,59 procent lager dan in Nederland. De daling van de kapitaalmarktrente heeft slechts indirect en met vertraging invloed op consumententarieven zoals de hypotheekrente.