Philips roept bezitters van bepaald type tv op het toestel te checken

EINDHOVEN, 9 FEBR. Philips roept bezitters van bepaalde typen televisietoestellen op deze door het concern te laten controleren en repareren wegens mogelijk brandgevaar. De Eindhovense onderneming meldt dat het gaat om apparaten met een zogeheten K-40-chassis die zijn gebouwd tussen 1983 en 1987.

Uit onderzoek is volgens Philips gebleken dat door intensief gebruik in enkele soldeerverbindingen metaalmoeheid kan optreden. In sommige gevallen leidt dat tot storingen die kunnen uitmonden in een “brandgevaarlijke situatie”.

Het concern plaatst morgen een advertentie in alle Nederlandse dagbladen waarin bezitters van de toestellen worden opgeroepen hun tv voor controle of reparatie aan te bieden. Medewerkers van het concern komen op kosten van Philips de toestellen bij de bezitters thuis nakijken. Volgens Philips zijn voor het bedrijf hiermee “enkele tientallen miljoenen” gemoeid.

Van de betrokken typen zijn in Nederland ongeveer 300.000 toestellen verkocht, in heel Europa ruim twee miljoen.

Philips kreeg al in 1987 meldingen van brand in bepaalde typen televisies. “Pas sinds kort is duidelijk dat metaalmoeheid een belangrijke factor was in die gevallen”, aldus Philips. Sinds 1988 is de wijze van solderen van de onderdelen van de televisies bij Philips veranderd, waardoor alleen tv's uit de genoemde jaartallen voor controle in aanmerking komen.

Vorig jaar onderzocht het keuringsinstituut KEMA televisies op brandgevaar, nadat de Haagse brandweer had vastgesteld dat relatief veel televisies ontvlamden op de zogenoemde "stand by-stand'. Daarbij blijft het toestel zonder beeld onder stroom staan. KEMA constateerde na een onderzoek dat de "stand by-stand' geen “verhoogd risico” met zich meebrengt. De Haagse brandweer zegt desgevraagd daarvan niet overtuigd te zijn. “Wij worden nog altijd met brandende televisies geconfronteerd, vrijwel allemaal als gevolg van het aanlaten van de apparaten op de stand by-stand”, zegt de Haagse brandweer. Het gaat daarbij om tien gevallen per jaar. De brandweer adviseert de televisie slechts korte periodes op "stand by-stand' aan te laten.