Opnieuw ontslagen in Britse banksector

LONDEN, 9 FEBR. Bij de Britse National Westminster Bank zullen dit jaar vierduizend banen verdwijnen. Dit heeft het bestuur van de bank gisteren bekendgemaakt.

In de afgelopen twee jaar zijn reeds 30.000 arbeidsplaatsen geschrapt bij de vier grootste commerciële banken in Groot-Brittannië, waaronder Barclays, Lloyds en Midland. Analisten verwachten nog meer ontslagen. Steven Thorn, analist van de handelsbank Hoare Govett, voorspelt dat in 1993 11.000 banen en volgend jaar 7.000 verloren zullen gaan. De vier grote banken hebben thans ongeveer 270.000 personeelsleden in dienst. Barclays zal tot eind 1995 ongeveer 3.000 arbeidsplaatsen schrappen. In 1991 verdwenen daar al 15.000 banen. Bij Royal Bank of Scotland zullen in de komende vijf jaar 3.500 van de 20.000 banen vervallen. In de afgelopen drie jaar zijn in totaal 70.000 banen in het Britse bank- en verzekeringswezen verloren gegaan.

Oorzaak van de malaise in de Britse banksector is de aanhoudende recessie in het land. Daardoor moeten de banken meer geld in reserve houden voor het dekken van slechte leningen (leningen waarover reeds een half jaar geen rente is ontvangen). Het bankpersoneel is echter ook slachtoffer van de voortschrijdende technologie: door de automatisering van onder meer het betalingsverkeer zijn veel werknemers overbodig geworden.

National Westminster Bank overweegt een aantal onderdelen af te stoten, maar kon nog niet zeggen welke. De bank tracht het aantal gedwongen ontslagen zo klein mogelijk te houden door overtollige werknemers om te scholen, te herplaatsen of vervroegd met pensioen te sturen. (AP)