Nedlloyd gaf Hagen premie voor vertrek

ROTTERDAM, 9 FEBR. Het bedrijfspensioenfonds van Nedlloyd heeft de Noorse grootaandeelhouder Torstein Hagen begin januari een premie gegeven voor zijn vertrek als commissaris bij het concern.

Hagen heeft voor een pakket van vijf procent van de aandelen Nedlloyd van het pensioenfonds een prijs van 34,40 gulden per aandeel ontvangen. Dit hebben bronnen rond Nedlloyd vanmorgen bevestigd. Nedlloyd en het ondernemingspensioenfonds van het Rotterdamse transportconcern waren vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.

Hagen heeft bij de verkoop van zijn pakket het recht bedongen op 90 procent van de eventuele koerswinst tot 40 gulden die het pensioenfonds dit jaar eventueel op de aandelen Nedlloyd kan maken.

Vanmorgen stond het aandeel Nedlloyd op de effectenbeurs genoteerd op 24,30 gulden. Begin januari was het aandeel nog 36 gulden waard. Het Nedlloyd-pensioenfonds heeft daarmee in drie weken een boekverlies van 10 miljoen gulden op de aankoop geleden. Bovendien heeft het door de aan Hagen verleende opties een jaar lang geen uitzicht op koerswinsten boven 34,40 gulden.

Medio januari werd bekend dat het Nedlloyd-bestuur aan zijn pensioenfonds heeft aanbevolen aandelen Nedlloyd te kopen. Nedlloyd-bestuursvoorzitter H. Rootliep, die tevens voorzitter is van het bestuur van het pensioenfonds, ontkende in januari dat de transactie tot doel had van aandeelhouder Hagen af te komen.

Hagen en zijn investeringsmaatschappij DNO besloten begin januari een deel van het pakket van 15 procent aandelen Nedlloyd te gelde te maken. Hagen heeft zich naar eigen zeggen schriftelijk laten verzekeren dat Nedlloyd niet de koper was van de aandelen.

Hagen is sinds 1987 bezig als aandeelhouder invloed te krijgen op het beleid bij het transportconcern. Met de verkoop van het pakket aandelen moest hij begin januari zijn plaats in de raad van commissarissen van Nedlloyd prijs geven.

De centrale ondernemingsraad van Nedlloyd, die ook bestuursleden levert voor het pensioenfonds van Nedlloyd, vocht Hagens benoeming tot commissaris vorig jaar nog tevergeefs aan voor de ondernemingskamer van de Amsterdamse rechtbank.