Mogelijke samenvoeging met Prometheus; Directeur van Bert Bakker treedt toch definitief terug

AMSTERDAM, 9 FEBR. Directeur Mai Spijkers (37) van uitgeverij Prometheus wordt met ingang van 1 maart tevens directeur van uitgeverij Bert Bakker. De huidige directeur Bert Bakker jr. (51) treedt op die datum definitief terug. Een samenvoeging van beide bedrijven wordt onderzocht.

De huidige directeur, neef van de oprichter en naamgever van het bedrijf, krijgt een andere functie binnen de Meulenhoff-groep waartoe beide uitgeverijen sinds vorig jaar behoren.

Mai Spijkers neemt sinds 1 januari, toen Bakker met ziekteverlof ging, de directie van Bert Bakker waar. Hij kent de zaak zeer goed. Tot hij drie jaar geleden zijn eigen uitgeverij begon, werkte hij er als hoofdredacteur. Na zijn vertrek nam hij een groot aantal auteurs van zijn vroegere werkgever mee. De samenwerking van beide uitgeverijen komt voor het personeel niet onverwacht.

Sinds het personeel vorige maand de indruk kreeg dat Spijkers naar een snelle samenvoeging toewerkte, hebben diverse werknemers ontslag genomen. Bij Bakker gaan fondsredacteur Michel Krielaars en hoofd marketing Henk Rijks weg. Bij Prometheus vertrekken vier van de acht medewerkers.

De directie van Meulenhoff & Co heeft tot nu toe steeds ontkend dat Bakker zou verdwijnen als directeur en dat beide bedrijven zouden worden samengevoegd. Vorig jaar oktober zei Meulenhoff-directeur L. van Krevelen op de Frankfurter Messe dat het vertrek van Bert Bakker "een ramp voor het bedrijf' zou betekenen. Ook toen Spijkers vorige maand bij Bakker aantrad, werd gezegd dat zijn aanwezigheid tijdelijk was. Nu zegt Van Krevelen dat samenvoeging wordt onderzocht.

De reden voor Bakkers ontslag is volgens Van Krevelen dat de continuïteit van Bert Bakker in gevaar was gekomen. Hij ontkent dat de slechte financiele situatie van het bedrijf bij zijn besluit een rol heeft gespeeld. “Wij zijn op de toekomst gericht. We kijken niet naar het verleden.”

Ook Mai Spijkers wil niet op de problemen van uitgeverij Bakker in gaan. Wel geeft hij toe, dat de financiële situatie zorgelijk is: “Ze hebben geen fantastisch jaar achter de rug”. Met een eventuele samenvoeging van beide uitgeverijen hoopt hij de sterke kanten van beide fondsen te kunnen uitbuiten. Prometheus heeft door zijn korte bestaan alleen nog maar nieuwe titels, terwijl Bert Bakker door de uittocht van auteurs nu voornamelijk oudere boeken uitgeeft.

Van Krevelen denkt niet dat een samenvoeging op korte termijn zijn beslag zal kunnen krijgen. Hij wil eerst goed uitzoeken wat de kracht van beide uitgeverijen is en vervolgens een plan opstellen. Hij vreest dat het recente vertrek van medewerkers een samenvoeging extra gecompliceerd maakt. “Op de mensen komt het aan. Uitgeven is mensenwerk.”

    • Reinjan Mulder