Mitterrand: Fransen niet militair in actie in voormalig Joegoslavië

PARIJS, 9 FEBR. Frankrijk zal geen militaire operaties in het voormalige Joegoslavië ondernemen en de resoluties van de Verenigde Naties toepassen. Dit zegt de Franse president, François Mitterrand, in een vraaggesprek met het Franse dagblad Le Monde.

Het Franse vliegdekschip Clemenceau, dat zich in de Adriatische Zee bevindt, dient ter bescherming van de Franse soldaten die deel uitmaken van de VN-vredesmacht in Bosnië en Kroatië, aldus de Franse president, die steun geeft aan het vredesplan Owen-Vance, “dat aangepast kan worden”.

“We wilden niet”, aldus Mitterrand, “dat Bosnië het slachtoffer werd van een maatregel die genomen werd om Bosnië te beschermen”, namelijk het embargo dat door de VN tegen Joegoslavië (Servië en Montenegro) is afgekondigd. De tegenstanders van Bosnië kunnen zich gemakkelijk van wapens voorzien, terwijl dit land ervan verstoken blijft. Frankrijk zal initiatieven blijven nemen om Sarajevo “te redden van het verval en de dood”, aldus de Franse president.

Zes weken voor de algemene verkiezingen, die in Parijs een overwinning van de rechtse oppositie zullen opleveren, laat Mitterrand zich tegemoetkomend uit over de toekomstige "cohabitatie' met een rechtse regering. Hij spreekt de hoop uit dat een "modus vivendi' kan worden gevonden voor een "samenleven' waarvoor hij “zonder wapen noch wapenrusting en zonder vrees” aantreedt.

Het staatshoofd stelt vooralsnog slechts één voorwaarde aan de premier die hij zal vragen een regering te vormen. Een tegenstander van de opbouw van Europa komt niet in aanmerking, aldus Mitterrand, die slechts één probleem op het gebied van de buitenlandse politiek noemt waarover verschil van mening met de toekomstige rechtse regering kan ontstaan, namelijk dat van stopzetting van de Franse kernproeven.

Premier Bérégovoy zei vorig jaar april dat deze proeven voor een jaar zouden worden opgeschort. Volgens Mitterrand kunnen de Franse kernproeven alleen worden hervat als de Verenigde Staten en Rusland hun moratorium op proefnemingen met nucleaire wapens beëindigen. In kringen van de gaullistische RPR wordt gepleit voor hervatting van de proeven.

Mitterrand wijt de slechte reputatie van de socialisten aan twee factoren. De eerste is de internationale crisis “die langer duurt en dus ernstiger is”. Hij erkent dat de "affaires' (schandalen) een “belangrijke impact” hebben. Het socialistische electoraat heeft geleden van “onsmakelijkheden en enkele gevallen van ernstige oneerlijkheid”, maar de Parti Socialiste blijft voor de Franse president “een partij van eerlijke mensen”.