Met dank aan WFH

Ruim een week geleden plofte er bij W.F. Hermans een brief op de deurmat. De gemeente Amsterdam heette daarin de schrijver van harte welkom in de hoofdstad. De verloren zoon werd weer in de armen gesloten, nadat hij eerder op een zwarte lijst was beland wegens enkele voordrachten die hij begin jaren tachtig in Zuid-Afrika had gegeven.

Hermans las de brief, kwam naar de hoofdstad en hield een lezing in het Amstel Hotel. De Amsterdamse ban op personen die zich niet hielden aan de culturele boycot van Zuid-Afrika (ongeacht wat ze ter plekke deden) was daarmee definitief verleden tijd.

Evenmin als bij het instellen van de boycot was er bij het opheffen sprake van een eigen, zelfstandig genomen beslissing. Amsterdam volgde eertijds een VN-resolutie en die is inmiddels gezien de omstandigheden achterhaald. Opmerkelijk verschil is in ieder geval dat het opheffen van de boycot zich in aanmerkelijk grotere stilte voltrok dan het instellen ervan.

De komst van Hermans heeft de stand van zaken er in ieder geval een stuk helderder op gemaakt. De duidelijkheid komt bovendien geen moment te laat nu de burgemeester zelf op het punt staat naar Zuid-Afrika te gaan. Van Thijn naar Zuid-Afrika: met dank aan W.F. Hermans.

    • Steven Adolf