Matten op zondag

Kaal luidt het bericht, dat supportersgroepen van FC Groningen en FC Twente op en rond het station Assen zondagmorgen met elkaar hebben gevochten. Dat waren zij al een tijdje van plan en zij wisten ook dat Assen de ontmoetingsplaats zou worden. Hoe zou zo'n afspraak tot stand zijn gekomen? Ik stel me voor dat er vanuit Groningen of Enschede de telefoon is gepakt, waarna een soortgelijk gesprek als dit ontstond:

“Hallo, met Joop Knurf. Met wie spreek ik?”

“Je spreekt met Gerrit Gombal. Wat is er aan de hand.”

“Nou, je weet dat ik zo'n beetje de leiding heb van de jonge supporters van de FC Groningen. Wij hebben niks te maken met de officiële supportersclub, want dat zijn ouwe zakken. Wij houden van een beetje leven in de brouwerij en daarom dacht ik dat jullie het wel leuk zullen vinden als we eens gezellig met elkaar op de vuist gingen. Met hoeveel man komen jullie zondag naar Groningen?”

“O, een paar honderd denk ik. Ja, het lijkt me wel geinig zo'n onderling partijtje aftuigen. Het is weer eens wat anders dan agentje pesten of winkelruiten ingooien. Trouwens, als we uitgevochten zijn kunnen we die andere dingen altijd nog gaan doen.”

“Oké. Laten we dan afspreken dat we met de trein om ongeveer elf uur bij Assen zijn. Denk erom dat je in de gaten moet houden of jullie trein wel bij Assen stopt. Zo niet, dan is er altijd nog de noodrem. Tot zondag. Doeg.”

Nou en toen kwamen die treinen bij Assen en iemand trok aan de noodrem. Daarmee had hij de Nederlandse Spoorwegen aardig tuk, want die wilden hun trein juist niet laten stoppen. Er is dus geknokt en met stenen gegooid - vriendjes onder elkaar nietwaar? En toen kwam de politie en joeg de heertjes uit elkaar en de Twentenaren werden teruggereden naar Enschede.

In de berichten wordt verder voornamelijk over geld gesproken. De Nederlandse Spoorwegen klagen, de politie klaagt, de KNVB klaagt en verder gebeurden er de gekste dingen, ook ludieke. Een amateurclub in Amsterdam liet zijn junioren met een witte en een zwarte veter voetballen. Aardig bedacht, speels gevonden, want die witte en die zwarte veter zitten in hetzelfde paar schoenen. Ze horen dus duidelijk bij elkaar. Nu is er een rascist en vandalist, die dit leest. Dat zou me al meevallen, want velen uit die groep wekken de indruk zelden gedrukt papier onder ogen te krijgen. Hij leest dit - en dan? Denkt hij nu dat hij fout zit? Springen hem de tranen in de ogen en gaat hij het over een andere boeg gooien? Nee toch. Hij blijft wie hij is, want zo voelt hij zich prettig.

Al die ludieke acties, vol posters, slagzinnen en witte en zwarte veters zijn gedoemd om te mislukken. Zachte heelmeesters, aarzelende autoriteiten, die liever andere instanties de schuld geven dan werkelijk een goed plan op te stellen tot beteugeling van rascisme en vandalisme maken stinkende wonden. Ik heb nergens gelezen dat die Twentenaren, eenmaal terug in eigen gewest, gearresteerd zijn. Zij konden gewoon naar huis gaan, om nieuwe rottigheid te bedenken. Kort geleden werden er een paar honderd uit Utrecht gepakt en terug gestuurd. Zij hadden een trein liefdevol verbouwd. Is er iemand de cel ingestuurd? Welnee - het was niet uit te zoeken wie schuldig was. Ik zou zeggen: allemaal, maar dan schijn je heel primitief te redeneren. Je moet ze ongestraft naar huis sturen; dat werkt heilzaam ...

    • Herman Kuiphof