Gouverneur Banca d'Italia wil weg

ROME, 9 FEBR. De 72-jarige gouverneur van de Italiaanse centrale bank, Carlo Azeglio Ciampi, heeft bevestigd dat hij zijn functie wil neerleggen.

Ciampi vertelde gisteren tegen Italiaanse journalisten dat hij het kabinet heeft aangeboden af te treden. Volgens naaste medewerkers van Ciampi heeft dit aanbod meer te maken met zijn leeftijd en het feit dat hij al veertien jaar de functie bekleed, dan met de problemen rondom de lire in de afgelopen maanden of met een reeks aanvallen op zijn beleid.

Premier Amato, gesteund door een meerderheid van de partijen, heeft Ciampi verzocht aan te blijven. Maar het feit dat Amato zelf afgelopen weekeinde het verzoek van de bankgouverneur naar buiten heeft gebracht, wordt gezien als een teken dat de wisseling van de wacht bij de Banca d'Italia niet lang op zich zal laten wachten.

De gouverneur van de centrale bank is de laatste jaren, waarin de monetaire problemen van Italië steeds groter werden, een van de weinige stabiele factoren geweest. De Italiaanse bank wordt algemeen als betrekkelijk immuun voor partijpolitieke invloeden gezien, al is de bank van twee kanten onder vuur genomen.

De protestpartij Lega Nord zegt dat de bank is verpolitiseerd en de wensen van het kabinet volgt. Woordvoerders van de Lega hebben gisteren met nadruk gezegd dat hun kritiek niet Ciampi als persoon betreft, maar de hele top van de bank.

Het katholieke tijdschrift Famiglia Cristiana, een van de grootste bladen van Italië, heeft Ciampi gekritiseerd omdat hij een vermeende vrijmetselaarstraditie binnen de bank zou willen handhaven. Daarom geeft hij van de kandidaat-opvolgers binnen de huidige banktop de voorkeur aan een niet-katholiek boven twee katholieken, aldus het blad. De kritiek van het katholieke weekblad wordt gezien als een poging een minder onafhankelijke gouverneur te krijgen.

    • Marc Leijendekker