Foto: NEW YORK - Was J. Edgar Hoover, als chef ...

Foto: NEW YORK - Was J. Edgar Hoover, als chef van de Federale Recherche (FBI) bijna een halve eeuw lang een van de machtigste en meest gevreesde mannen in de Verenigde Staten, een homoseksuele travestiet?

Er is al eerder gespeculeerd dat Hoover (links), publiekelijk een notoire homohater, zelf homoseksueel was en een verhouding had met zijn vriend Clyde Tolson (rechts). Maar een nieuwe biografie, Official and Confidential - The Secret Life of J. Edgar Hoover, gaat veel verder en komt met een ooggetuigeverslag over Hoover die als vrouw verkleed deelneemt aan orgieën in het Plaza-hotel in New York. “Hij droeg een donzige zwarte jurk, erg donzig, met stroken, en kanten kousen en hoge hakken en een zwarte, krullerige pruik”, aldus de vrouw van een vriend van Hoover. Volgens de auteur, Anthony Summers, was de mafia op de hoogte van Hoovers seksleven, en gebruikte zij haar wetenschap om de FBI op afstand te houden. De mafia beschikte volgens Summers over compromitterende foto's van Hoover - die zelf chantage als handzaam pressiemiddel hanteerde - met Tolson. Hoover heeft in toespraken en artikelen lang ontkend dat de mafia in de VS actief was. (Foto Reuter)