Elekthermax nu definitief in handen van Atag en NIB

Atag uit Ulft, fabrikant van onder meer keukenapparatuur, haarden en fietsen, en de Nationale Investeringsbank (NIB) hebben van de Hongaarse autoriteiten de definitieve goedkeuring ontvangen voor een in december verworven meerderheid van 91,3 procent in Atags branchegenoot Elekthermax (keukenapparatuur en haarden) in Hongarije.

De twee participeren voor een gelijk deel. Het koopbedrag is niet bekendgemaakt.

Het Hongaarse bedrijf zet jaarlijks met circa duizend werknemers voor omgerekend zo'n 25 miljoen gulden om. Dat vertegenwoordigt een nogal lage produktie per man per jaar van ongeveer 25.000 gulden. De produktiviteit zal moeten worden opgevoerd door reorganisatie van Elekthermax, zo lichtte de Atag-woordvoerder toe. Dat zal naar zijn zeggen banen kosten, maar hoeveel kon hij nog niet aangeven.

Atag denkt er ook aan om een deel van de produktie van haarden en gevelkachels van elders naar Hongarije over te brengen. Dat houdt verband met de lagere produktiekosten in dat land. In Nederland zal die verplaatsing van produktie volgens Atag voor het vaste personeel weinig effect hebben. Momenteel wordt een groot deel van de extra drukte opgevangen met seizoens - en tijdelijke arbeidskrachten.