Eerste bezoek van Westerse leider aan Vietnam na 1975

PARIJS, 9 FEBR. De Franse president, François Mitterrand, is vandaag voor een driedaags bezoek aangekomen in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Mitterrand had vanmiddag een ontmoeting met zijn ambtgenoot Le Duc Anh (72), die in zijn jonge jaren deelnam aan de gewapende strijd tegen het Franse leger in Vietnam.

De bijeenkomst had plaats in het presidentieel paleis, dat in 1901 werd gebouwd voor de Franse gouverneur-generaal in Indo-China. Franse en Vietnamese vlaggen wapperden in de straten van Hanoi. Het is voor het eerst sinds de communistische overwinning en de eenwording van Noord- en Zuid-Vietnam in 1975 dat een Westerse leider het land bezoekt.

Mitterrand zal morgen een bezoek brengen aan Dien Bien Phu, in het noordoosten van Vietnam, waar het Franse koloniale leger in 1954 het onderspit moest delven tegen de Vietminh en capituleerde. De Franse president zal naar verwachting door zijn Vietnamese gastheren in de gelegenheid worden gesteld de 3.000 Franse militairen die daar sneuvelden te eren. De Vietnamese generaal die destijds de beslissende slag tegen de Fransen leidde, Nguyen Vo Giap, toonde zich gisteren verheugd over het bezoek van de Franse president. “Er is altijd een groot begrip geweest tussen de volkeren van Frankrijk en Vietnam', aldus Giap in een vraaggesprek met de Franse televisie. Mitterrand zei tegen het dagblad Le Monde dat het bezoek “het sluiten van een pijnlijk hoofdstuk” inhoudt.

De communistische regering van Vietnam sloeg in 1986 de weg van economische hervormingen in en gaf in 1989 toe aan internationale druk om haar leger uit het buurland Cambodja terug te trekken. Sindsdien heeft Parijs zich opgeworpen als pleitbezorger voor volledige normalisering van de betrekkingen tussen Vietnam en het Westen en het opheffen van het Amerikaanse embargo.

Frankrijk zal dit jaar zijn economische hulp aan Hanoi (in 1989 minder dan een miljoen dollar, in 1992 36 miljoen) aanzienlijk opvoeren, zo zei Mitterrands woordvoerder. In zijn gezelschap bevindt zich ook een groep zakenlieden; Frankrijk is een belangrijke handelspartner van Vietnam. Na Taiwan en Singapore is Frankrijk de derde investeerder in het land, gevolgd door Japan. Donderdag reist het Franse staatshoofd van Ho Chi Minh-stad, het vroegere Saigon, naar Cambodja.

Vietnam hoopt dat het bezoek van Mitterrand een signaal zal zijn aan het adres van de Amerikaanse president Bill Clinton. Hoewel Clinton nog op geen enkele manier heeft laten doorschemeren wat zijn standpunt is ten aanzien van Vietnam, gaat Hanoi ervan uit dat zijn opstelling destijds tegen de oorlog in Vietnam ook zal betekenen dat de Amerikaanse president tot een normalisatie van de betrekkingen wil overgaan. (AP, AFP, Reuter)