Duitse man bekent moord op vermiste Nymphe Poolman

GRONINGEN, 9 FEBR. Een 29-jarige inwoner van het Duitse Leer, die afgelopen vrijdag werd aangehouden wegens de verkrachting van twee meisjes in Stadskanaal en Emmen, heeft tegenover de Duitse politie bekend de 6-jarige Nymphe Poolman uit Vriescheloo te hebben vermoord.

Het meisje was sinds 28 november 1991 spoorloos. De verdachte heeft verklaard dat hij Nymphe met zijn auto heeft opgepikt op de Dorpsstraat nadat zij op enkele honderden meters van haar ouderlijke woning uit een auto was gestapt. Hij nam haar mee naar een parkeerplaats tussen Bellingwolde en Blijham, waar hij het kind seksueel misbruikte. Toen een andere auto op de parkeerplaats stopte zou hij hard zijn weggereden. Bij een T-kruising remde hij zo hard dat Nymphe met haar voorhoofd tegen de autoruit sloeg. Het meisje zou daaraan volgens de verdachte zijn overleden. Hij zou met het lijk naar een afvalverwerkingsbedrijf in Leer zijn gereden, waar hij werkte. Daar zou hij het lichaam in een vat voor medisch afval hebben gedaan. Het verzegelde vat is kort daarna afgevoerd naar Groot-Brittannië.

De rijkspolitie in Groningen zegt het verhaal van de man "aannemelijk' te vinden. “Al is verder onderzoek nodig om het verhaal met feiten te ondersteunen”, aldus een politiewoordvoerster. De verdachte zal naar alle waarschijnlijkheid in Duitsland worden berecht.

Ondanks honderden tips heeft de Groninger politie na de verdwijning van Nymphe Poolman geen enkele concrete aanwijzing gekregen wat er met het meisje was gebeurd. Een uitgebreid buurtonderzoek in Vriescheloo op 21 januari 1992 waarbij 4.000 namen van inwoners en bezoekers werden nagetrokken leverde niets op. Niemand bleek het meisje na haar verdwijning te hebben gezien. Op 21 juli werd het onderzoek naar de verdwijning van Nymphe stopgezet.

De ouders van Nymphe hebben altijd geloofd dat hun dochter nog in leven was en door een kinderloos echtpaar zou zijn meegenomen naar Duitsland. Zij spanden in september vorig jaar een kort geding aan tegen het openbaar ministerie in Groningen omdat men weigerde de verdwijning te willen aanmelden bij het Duitse opsporingsprogramma "Aktenzeichen XY.. Ungelöst', een voorwaarde voor uitzending. Justitie was van mening dat er geen concrete aanwijzingen waren voor een misdrijf en er dus geen concrete recherche-tactische vragen konden worden gesteld. Kort daarvoor had een aantal anonieme Nederlandse zakenlieden op initiatief van de journalist Peter R. de Vries, een beloning uitgeloofd van 100.000 gulden voor de tip die zou leiden tot de verblijfplaats van Nymphe.