Drempel teruggave fiscus lager

DEN HAAG, 9 FEBR. Meer burgers zullen straks te veel betaalde inkomstenbelasting kunnen terugkrijgen. Nu moet een belastingbetaler recht hebben op een teruggave van ten minste 331 gulden of, in het geval van een 65-plusser, 221 gulden. Deze drempelbedragen gaan “aanzienlijk” omlaag. Dit liet staatssecretaris Van Amelsvoort (financiën) gisteren de Tweede Kamer weten.

Met hoeveel de bedragen worden verlaagd, kon de bewindsman nog niet zeggen. Zijn departement streeft ernaar dat de verlaging in 1995 ingaat, dus over het belastingjaar 1994. Van Amelsvoort noemde de huidige drempelbedragen “nog steeds te hoog”. De hoogte van de uitvoeringskosten was tot nu toe de reden om de bedragen op hun huidige niveau vast te stellen. Dank zij voortgaande automatisering gaan die kosten volgens de staatssecretaris echter omlaag en kunnen de drempelbedragen dus ook naar beneden. De Tweede Kamer betuigde gisteren haar instemming met het voornemen van de bewindsman.