Douaniers geschorst na vals proces-verbaal

AMSTERDAM, 9 FEBR. Twee douaniers van de afdeling Surveillance van de douanepost Amsterdam, die vorig jaar hebben bekend dat zij een valselijk proces verbaal hebben opgemaakt, zijn geschorst en voorgedragen voor ontslag.

Hun chef krijgt "uit dienstbelang' binnen het district een nieuwe, vergelijkbare functie. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van financiën vanmorgen meegedeeld.

Uit woede over een strafoverplaatsing maakten de twee douaniers in 1991 bekend dat bij de Amsterdamse douane valsheid in geschrifte was gepleegd om het bewijs in een hasj-smokkelzaak in 1990 rond te krijgen. In totaal werden acht opvarenden van de Coral Sea ervan beschuldigd vele tienduizenden kilo's hasj naar Canada en Nederland te hebben gebracht. De hasj die in Nederland aan wal is gebracht, is nooit gevonden.

Nadat bekend werd dat de douaniers een proces-verbaal met het relaas van een verzonnen tipgever hadden opgemaakt, werden de mensen die voor deze zaak waren gearresteerd vrijgelaten. Mr. P. Doedens, advocaat van de hoofdverdachte, gaat middels een kort geding schadevergoeding voor zijn cliënt eisen. Deze was veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf en een boete van 100.000 gulden.

Het gerechtelijk vooronderzoek naar de vier douaniers en hun chef loopt nog, aldus de Amsterdamse officier van justitie mr. A.E Broek-Blaauboer. Alle vijf hebben volgens advocaat Doedens bekend dat zij deelnamen aan het valselijk opmaken van het proces verbaal, dan wel daar weet van hadden. Of tot vervolging zal worden overgegaan van de vijf is volgens Broek-Blaauboer nog niet te zeggen. Volgens haar kijk je als officier van justitie “alsof je water ziet branden” wanneer blijkt dat een verbalisant valselijk een proces verbaal opmaakt. “Het was altijd het woord van de verbalisant dat als de basis gold waarmee je werkte.” Volgens Broek-Blaauboer handelt het om een incident. Doedens meent dat de rechtbank "bedonderd' is en zou willen zien dat de regelgeving rond het gebruik van informanten net zo stringent wordt als die rond "infiltranten'.