Champagne verliest etikettenslag met bessensap

LONDEN, 9 FEBR. Wees eerlijk: hoeveel mensen verwarren bij hun wijnhandel of supermarkt een fles Veuve Cliquot of Dom Pérignon met alcoholvrije vlierbessenwijn méthode champenoise? Veel mensen, meent de Franse champagne-industrie.

De champagneproducenten sleepten daarom twee Engelse vervaardigers van vlierbessenwijn voor de rechter in een poging de titel "Elderflowerchampagne' van de etiketten verwijderd te krijgen. De affaire speelde de afgelopen weken voor het High Court in Londen en werd gisteren besloten met een uitspraak in het voordeel van de makers van de vlierbessenchampagne. De uitspraak is door elk der partijen geïnterpreteerd als was de slag bij Waterloo opnieuw gevochten.

Terwijl een extatische Guy Woodhall, eigenaar van Thorncroft Vineyard in Leatherhead, zuidwestelijk van Londen, voorbijgangers met zijn vlierbesbrouwsel besproeide, mokte de vertegenwoordiger van het Champagne Bureau in een hoekje. De rechter had weliswaar uigesproken dat de presentatie van de sprankelende vlierbeswijn, in een groene fles met champagnekurk, misrepresentatie inhield, maar oordeelde tegelijk dat de champagne-industrie van zo'n aanslag op haar merkproduct heel weinig te vrezen had. De champagneproducenten, aangevoerd door het eerbiedwaardige huis Taittinger, nemen die uitspraak niet en gaan in hoger beroep.

De Thorncroft-eigenaars spraken van “de geest van Agincourt” (een andere beroemde slag, in de Middeleeuwen, waarin de Fransen een nederlaag leden door toedoen van de Engelsen) en zeiden dat de rechter kennelijk had geluisterd naar hun verdediging dat alleen “een idioot in vliegende haast” de vlierbessenwijn van minder dan een tientje konden verwarren met een fles champagne van ten minste veertig gulden. Ze zwaaiden opnieuw met het kookboek van hun grootmoeder, dat het geheime recept bevat en onderstreepten dat de Franse champagne-industrie wel een erg hardhandige aanpak had gekozen voor een een boerenbedrijfje dat zijn produkten uit de berm van de weg pleegt te plukken.

Gaan de winnaars hun victorie nu vieren met een glas echte champagne? vroeg een verslaggever. Mr Woodall rilde van afkeer. “Ik niet”, zei hij. “Ik wil dat spul niet in huis hebben. Volgens mij wordt er over champagne veel te veel poespas gemaakt.”

    • Hieke Jippes