Anheuser-Busch op lager jaarresultaat

Het Amerikaanse bierbrouwersconcern Anheuser-Busch, de grootste bierproducent in de wereld wereld, heeft zijn winst in het vierde kwartaal van vorig jaar zien stijgen van 159,2 miljoen dollar tot 161,6 miljoen dollar.

Over geheel 1992 daalde het resultaat van 939,8 miljoen dollar tot 917,5 miljoen dollar. Dat was het gevolg van 76,7 miljoen dollar aan bijzondere lasten wegens een ook door andere Amerikaanse bedrijven - op last van de overheid - ingevoerde wijziging van de boekhouding.

De bierverkoop (van het merk Budweiser) groeide vorig jaar met ongeveer één procent tot een recordhoeveelheid van 101,8 miljoen hectoliter. Dat is bijna het dubbele van de jaarlijkse afzet van Heineken, nummer twee op de wereldranglijst van brouwerijconcerns. Anheuser-Busch verkoopt vrijwel uitsluitend in de VS. Het marktaandeel groeide daar vorig jaar van 43,9 tot 44,2 procent.

De omzet van Anheuser nam in het vierde kwartaal toe met twee procent van 3,06 miljard dollar tot 3,12 miljard dollar. Over het hele jaar boekte het concern een groei van zijn omzet met 3,4 procent van 12,63 miljard dollar tot 13,06 miljard dollar.