Alders waarschuwt boeren

MARKELO, 9 FEBR. Als landbouwers “een oorlog” tegen strengere milieumaatregelen beginnen zullen ze zelf de grootste verliezers zijn. Dat voorspelde minister Alders (milieu) gisteravond op een bijeenkomst in Markelo, waar hij 5.000 tot 7.000 boeren toesprak.

De landbouworganisaties reageren afwachtend op de toezegging van Alders dat hij zo snel mogelijk met een noodwet komt om problemen met de hinderwet op te lossen. Die noodwet moet een oplossing bieden voor veehouders die geen hinderwetvergunning hebben en dus illegaal opereren. Ook na gisteravond weten veel veehouders nog niet waar ze aan toe zijn.

Bedrijven zonder vergunning werden tot voor kort gedoogd, maar recente uitspraken van de Raad van State dwingen Alders tot nadere wetgeving. In januari vernietigde de Raad de hinderwetvergunning die twee veehouders in Ambt-Delden hadden gekregen. De gemeente had die vergunningen niet mogen verlenen omdat de omgeving al te veel is verzuurd door ammoniak van andere veebedrijven. Onder veehouders leidde dit tot grote onrust. Boeren zonder vergunning zijn bang dat ze die niet meer krijgen en als gevolg daarvan hun bedrijf moeten sluiten. Bedrijven die wel een vergunning hebben, schorten (milieuvriendelijke) aanpassingen op of zien daar van af uit angst voor beroepsprocedures van milieu-organisaties.

Alders wil veehouders zonder vergunning geen generaal pardon geven. Dat zou niet eerlijk zijn tegenover collega's die wel een vergunning hebben. Een vergunning zal slechts gelden voor de omvang van de veestapel in een bepaald jaar. Alders twijfelt nog over het jaar dat moet gelden als maatstaf. Of dat 1981 wordt of bijvoorbeeld 1986 kon hij nog niet zeggen. Volgens een woordvoerder van VROM is ook 1984 een reële optie. Alle veehouders zullen moeten voldoen aan de ammoniaknormen van dit moment, onderstreepte Alders. Daarnaast dienen alle gemeenten met milieu- en landbouworganisaties plannen te maken waarin ze aangeven hoe de uitstoot van ammoniak in hun gebied kan worden teruggedrongen.