Woningen zoeken via de televisie

ALMERE, 8 FEBR. Elke Nederlander die een druktoetstelefoon bezit en RTL4-text ontvangt, kan sinds een week "Woningmarktinfo' raadplegen. Elf woningbouwverenigingen in Zaanstad en Spijkenisse bieden op TV-Videotex informatie aan over hun huizenbestand.

Het woningaanbod is verdeeld in sociale huurwoningen en gewone huurhuizen. Op de videotexpagina van RTL4-text (de "teletekst' van deze omroep) staat een telefoonnummer dat de klant moet bellen. Hierdoor komt hij in verbinding met Videotex. Vanaf dat moment gaat alle communicatie met de druktoetsen van de telefoon. De klant kan op verzoek van Videotex nummers intoetsen, waarmee hij zijn voorkeur opgeeft wat betreft huurprijs, wachttijden of type en grootte van de woning.

Woningmarktinfo is de tiende dienst die zich aansluit bij TV-Videotex. De klant kon al eerder gebruik kan maken van ondermeer de diensten van de ANWB, het electronisch telefoonboek Telegids, het weerbericht van het KNMI en Raad en Hulp, een dienst die telefoonnummers en adressen van hulpverleners verstrekt en informatie geeft over onderwerpen als uitkeringen, aids en verblijfsvergunningen.

Wegens de grote toegankelijkheid van het medium heeft Woningmarktinfo zich bij Videotex aangesloten. Het Nederlands Computer Centrum Woningcorporaties (NCCW), een automatiseringsbedrijf voor woningbouwverenigingen, exploiteert Woningmarktinfo. G. Erents, directeur van het NCCW:“In theorie kunnen 1,1 miljoen mensen van de dienst gebruik maken.” TV-Videotex is een medium waarbij geen computer of modem nodig is, zoals wel het geval is bij het al veel langer bestaande VideotexNet. Erents verwacht bovendien dat baliemedewerkers van de woningbouwverenigingen in de toekomst gerichtere vragen zullen krijgen, omdat veel algemene informatie dan via Videotex te ontvangen is.

Woningmarktinfo heeft een proeftijd tot 18 maart van dit jaar om de kinderziekten uit het systeem te halen. Het duurt bijvoorbeeld nog te lang voordat een ingetoetste pagina ook daadwerkelijk op het scherm verschijnt en de computer begrijpt sommige commando's nog niet. Na de proeftijd verdwijnt Woningmarktinfo van het scherm tot januari 1994. In de tussenliggende tijd probeert het NCCW woningbouwverenigingen in het hele land te interesseren voor het medium.

Uiteindelijk moeten minimaal 400.000 woningen via Videotex worden aangeboden. Haalt het NCCW dit aantal niet, dan verdwijnt de dienst voorgoed van het scherm. Erents heeft echter goede hoop dat dit aantal zal worden gehaald. “Doordat het systeem landelijk bereikbaar is, hoeft iemand die vanuit Groningen naar het westen wil verhuizen, geen vrij te nemen om alle woningbouwverenigingen af te lopen voor een huis. Hij kan eerst informeren via Videotex, zodat hij er niet na een dag zoeken pas achter komt dat hij twee jaar op de wachtlijst moet staan.”

In de toekomst moet de klant ook zijn naam en adres in het systeem kunnen invoeren, zodat de betreffende dienst hem informatie toestuurt of terugbelt. Dit invoeren van persoonlijke gegevens heeft echter zijn beperkingen. Meekijken met een medegebruiker is niet uitgesloten wanneer twee gebruikers tegelijk dezelfde pagina bekijken. Als een adres wordt ingevoerd, ziet de tweede gebruiker dat adres ook op het scherm verschijnen.

R. van den Brand, manager nieuwe media bij de ANWB, onderkent deze beperking van het systeem. “Wij zullen bijvoorbeeld nooit reisverzekeringen afsluiten via Videotex. Een andere gebruiker zou dan kunnen zien wanneer iemand van huis is en hiervan misbruik kunnen maken.” Volgens Erents van het NCCW is het invoeren van naam en adres geen groot probleem. “Bij de test die wij onder consumenten hebben uitgevoerd, bleek dat zij daar weinig bezwaar tegen hebben.”

De woningbouwverenigingen die zijn aangesloten bij het NCCW willen ook de adressen van vrijkomende woningen invoeren. Hierdoor kunnen klanten nog gerichter opteren voor een woning in een bepaalde wijk of straat. Het is echter de vraag of hiermee geen inbreuk wordt gemaakt op de privacy van degene die op dat moment in het huis woont, aldus Erents. “Als de bewoners daar bezwaren tegen hebben, dan doen we het gewoon niet.”