VN niet meer vanuit Zagreb naar Sarajevo

SARAJEVO, 8 FEBR. De VN hopen vandaag de hulpvluchten op Sarajevo te hervatten; maar de vluchten vertrekken niet langer vanaf het vliegveld van Zagreb. Zaterdag werd een Duits vliegtuig op weg van Zagreb naar Sarajevo beschoten.

Het vliegtuig werd zaterdagochtend kort na de start in Zagreb onder vuur genomen en een aantal keren geraakt; een bemanningslid werd ernstig gewond. Een onderzoek bracht aan het licht dat het toestel was beschoten toen het zich negen kilometer van Karlovac bevond. Daaruit werd geconcludeerd dat Serviërs het onder vuur hadden genomen. Dit werd bevestigd door VN-waarnemers op de grond, die de beschieting hadden waargenomen. De Serviërs zelf bevestigden dit later impliciet door te laten weten dat de vlucht niet was aangekondigd en dat het toestel van zijn koers was afgedwaald.

De VN onderbraken de hulpvluchten op Sarajevo na het incident. Commerciële luchtvaartmaatschappijen die op de Kroatische hoofdstad Zagreb vliegen, besloten die vluchten tot vandaag op te schorten. Vandaag worden de hulpvluchten hervat; maar ze vertrekken niet uit Zagreb maar uit de Kroatische stad Split vertrekken.

De oorlog laaide gisteren zowel in Bosnië als in Krajina op. In Sarajevo bleef het relatief rustig, al vielen er opnieuw doden bij incidentele beschietingen. Zo explodeerde een granaat bij een groep mensen die voor drinkwater in de rij stonden; daarbij werden twee vrouwen en een kind gedood en werden vijf mensen gewond.

Volgens radio-Sarajevo werd gisteren op alle fronten in de republiek waar Serviërs en moslims tegenover elkaar staan gevochten; ook moslims en Kroaten zijn opnieuw slaags geraakt bij Gornji Vakuf in het westen van Bosnië.

Een woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zei gisteren in Zagreb dat de Serviërs in delen van oost-Bosnië de "etnische zuivering' met massale bombardementen in de praktijk brengen. “Moslim-dorpelingen in het oosten van Bosnië worden letterlijk hun huizen uit gebombardeerd”, aldus Peter Kessler. Dit zou vooral in het dal van de Drina gebeuren. Volgens Kessler wordt ook honger ingezet als instrument om de moslims te verdrijven. Aan de ene kant proberen de Serviërs de moslims door bombardementen en door honger te verdrijven, aan de andere kant houden ze VN-hulpkonvooien naar het gebied tegen, omdat die de moslims zouden kunnen aanmoedigen in het gebied te blijven. In het gebied bevinden zich volgens Kessler nog zeker 100.000 moslims, wier toestand “wanhopig” is. (Reuter, AP, AFP)