Veiligheidsraad geinformeerd over Bosniëplan

NEW YORK, 8 FEBR. De Veiligheidsraad van de VN wordt vandaag door de EG- en VN-bemiddelaars Lord Owen en Cyrus Vance geinformeerd over het vredesplan voor Bosnie. Vance en Owen zijn er dit weekeinde opnieuw niet in geslaagd de moslims en de Bosnische Serviers achter het plan te krijgen

De Bosnische regering sprak gisteren niet meer met Vance en Owen. Na een gesprek van de bemiddelaars met de Bosnische minister van buitenlandse zaken, Silajdzic, concludeerde VN-woordvoerder Eckhard zaterdag al dat er met de Bosnische regering “niets meer te bespreken valt”. Silajdzic zelf zei zaterdagavond dat zijn regering niet in staat is te onderhandelen “met een wapen op het hoofd gericht”; met dit wapen bedoelde hij de zware artillerie van de Serviërs. “We hebben Vance en Owen verteld dat terwijl we onderhandelen, onze steden worden belegerd en er een wapen op ons hoofd is gericht”, aldus de minister. “Dat wapen moet eerst worden weggehaald.”

Gisteren bevestigde in Sarajevo de Bosnische president Izetbegovic de afwijzing van het vredesplan door zijn regering. Hij zei dat het plan “de sterkste partij (de Serviërs,red.) bevoordeelt, etnische zuivering sanctioneert en een zeer gevaarlijk precedent vormt voor toekomstige conflicten”. Owen en Vance, aldus de president, zijn “te ver gegaan” in hun concessies aan de Serviërs.

Gisteren legden Owen en Vance de leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic, en die van de Bosnische Kroaten, Mate Boban, door de moslims geëiste wijzigingen in de landkaart van Bosnië voor. Boban deed daarbij enkele concessies, Karadzic wees de voorstellen van de hand en herhaalde zijn oppositie tegen het vredesplan. Hij legde tijdens het overleg Vance en Owen op zijn beurt een nieuwe landkaart van Bosnië-Herzegovina voor, met grenzen die naar zijn zeggen “de provincies levensvatbaarder” maken. De Kroaat Mate Boban zei na zijn overleg met Vance en Owen dat de eisen van de Serviërs “onlogisch en onredelijk” zijn. “De Serviërs willen al het gebied in Bosnië-Herzegovina in bezit houden dat ze met geweld hebben veroverd”, aldus Boban. Bovendien zouden de Serviërs zich verzetten tegen de demilitarisering van Bosnië-Herzegovina.

Dit weekeinde hebben leiders van het Atlantisch bondgenootschap zich opnieuw beraden over de mogelijkheden van een militaire interventie. De Amerikaanse minister van defensie, Les Aspin, besprak de NAVO-oppppties in München met Britse, Duitse en Franse leiders; hij beloofde hen dat de regering-Clinton binnen zeer korte tijd haar standpunt over de kwestie-Bosnië en het vredesplan Owen-Vance zal bekendmaken. Bij de ontmoeting in München zei de secretaris-generaal van de NAVO, Manfred Wörner, dat de NAVO haar verantwoordenlijkheden niet moet ontloppen. “We moeten niet terugschrikken voor het gerechtvaardigd gebruik van geweld als we geloofwaardig willen blijven.” (Reuter, AP, AFP)