VARKENSLAPJES EN APPEL IN CALVADOSSAUS

Mijn magnetron is dagelijks in gebruik. Soms kook ik er één gerecht in, soms een hele maaltijd.

Vaak gebruik ik de magnetron echter voor het koken van een deel van een gerecht. Dit is een uitkomst voor ingerediënten waarbij kleur of structuur van overwegend belang zijn, maar ook wanneer ik gewoon ruimte te kort kom op het fornuis. Voor dit gerecht wordt de magnetron gebruikt om de appel voor te bereiden, de gepofte aardappelen voor te koken (sneller dan in de oven) en de broccoli bijtgaar te stomen.

Voor 4 personen

60 gram boter

3 appels, geschild, klokhuis verwijderd, in dikke plakken gesneden

1 grote ui, in dunne plakken gesneden

750 gram varkenslapjes

zout en versgemalen peper

1 deciliter calvados

2,5 deciliter crème fra^iche

Doe 20 gram van de boter in een passende schaal die geschikt is voor de magnetron en oven. Leg er de deksel op en zet de schaal 2 minuten in de magnetron op 100% (650 watt). Doe de plakken appel in de warme boter, dek weer af en zet circa 5 minuten in de magnetron op 100%.

Smelt intussen 20 gram van de boter in een koekepan en fruit er de ui goudgeel in. Doe de ui op de plakken appel.

Laat de laatste 20 gram boter smelten in de koekepan. Bestrooi de varkenslapjes met zout en peper en laat ze op een hoog vuur in circa 5 minuten bruin bakken. Schik het vlees op de appel en ui. Blus de pan af met de calvados en laat de jus tot stroperig inkoken. Roer er de crème fra^iche door en breng op smaak met wat zout en peper. Giet de saus over het vlees, leg de deksel op de schaal en zet die circa 20 minuten in een op 180ß8C voorverwarmde oven. Geef er broccoli en gepofte aardappelen bij.

    • Kim Maclean