Twee vliegtuigen botsen in Iran: 131 doden

TEHERAN, 8 FEBR. In Iran zijn vandaag alle 131 inzittenden van een passagiersvliegtuig om het leven gekomen dat bij het opstijgen van de luchthaven van Teheran in botsing kwam met een militair vliegtuig. Volgens het Iraanse persbureau IRNA was de Toepolev-134 met 119 passagiers en 12 bemanningsleden onderweg naar de heilige stad Mashad.

De piloot van het militaire vliegtuig, een Soechoi-22, heeft zich per parachute gered. Het was niet onmiddellijk duidelijk of de Soechoi meer bemanningsleden telde. De brokstukken van de twee vliegtuigen kwamen neer in een militaire zone, waar voor zover bekend geen slachtoffers zijn gevallen.

Volgens IRNA was de Toepolev in Rusland of een van de nu onafhankelijke ex-Sovjet-republieken gechartered door Iran Air Tours voor het vervoer van pelgrims naar Mashad, en was de piloot een Rus. In India is recentelijk een vliegtuig verongelukt dat in verband met een staking door Indiase piloten, compleet met bemanning in Oezbekistan was gechartered.

De luchthaven van Teheran, Mehrabad, wordt zowel voor civiel als militair luchtverkeer gebruikt. Het was de eerste keer dat zich een dergelijk ongeluk heeft voorgedaan. (Reuter, AFP)