Terugkeer bij Ajax roept herinnering op aan debuut in 1987; De Boer moet nog even wennen

ROTTERDAM, 8 FEBR. Bij zijn terugkeer bij Ajax heeft Ronald de Boer gisteren tegen Sparta (6-0) een doelpunt gemaakt. Zijn optreden riep herinneringen op aan zijn debuut, op 21 november 1987 tegen PEC Zwolle. Ook toen scoorde hij. De Boer wist het nog goed. “Destijds viel ik in op een moment dat we met 4-2 vóór stonden. Binnen enkele minuten was het 4-4. Ik dacht nog: dit gaat niet goed. Gelukkig maakte ik 5-4 en bereidde ik het zesde doelpunt voor.”

De van FC Twente teruggekeerde aanvaller vond zijn spel van gisteren aanvaardbaar. “Het ging redelijk. Alleen had ik vaker moeten scoren. Toch is het even wennen. In Enschede moest ik vaak zelf de voorbereidende actie maken, daarvoor zijn hier andere spelers. Maar ik denk dat ik slim genoeg ben om het allemaal snel op te pakken.”

De Boer noemde het een voordeel in een soepel draaiend Ajax terecht te zijn gekomen. “Het loopt erg goed de laatste weken. Er is een enorme beleving. In zo'n situatie is het makkelijker in een elftal te beginnen. Bovendien is er geen verschil van dag en nacht met mijn vroegere team. Ook FC Twente heeft een goed georganiseerd elftal.”

De Boer zei gelouterd te zijn teruggekeerd. “Als voetballer ben ik dezelfde gebleven, aan ervaring heb ik gewonnen. Ik weet dank zij mijn periode bij FC Twente hoe het er aan toe gaat in de eredivisie. Ik ken de tegenstanders, ben gehard in het duw- en trekwerk. Dat is voor mij de grote winst.”

Hij zei het nooit te hebben gedacht dat hij nog eens bij Ajax zou komen. “Toen ik anderhalf jaar geleden bij Twente tekende ging ik ervan uit dat Ajax een gesloten boek was. Wel wilde ik na twee jaar Enschede hogerop. Daarbij wilde ik me richten op het buitenland of, wie weet, PSV. Dit is voor mij een grote verassing. Het geeft me een goed gevoel dat Ajax me heeft teruggehaald. Dit betekent toch erkenning.”

Toezeggingen over een plaats in de basis heeft hij niet. “Aanvankelijk had ik niet eens gedacht dat ik tegen Sparta al zou spelen. Dat idee ging pas leven toen ik hoorde dat Pettersson nog niet fit was. Als Van Gaal volgende week voor iemand anders kiest? Dan zal ik daarmee moeten leren leven. Ik blijf m'n best doen. Gezien het drukke programma zal ik ongetwijfeld geregeld aan spelen toekomen. Bovendien: na dit seizoen vertrekt Bergkamp. Dat betekent dat er een extra plaats vrijkomt.”

Ajax houdt niet op met scoren, dat bleek ook in de eenzijdige wedstrijd tegen Sparta. De Amsterdamse ploeg, die voor de jaarwisseling kampte met een gebrek aan produktiviteit, heeft in de laatste vier duels twintig doelpunten gemaakt. Sparta verloor in korte tijd van twee topclubs. Woensdag ging het al bij PSV ten onder (3-1).

De Rotterdamse trainer Rob Jacobs: “Het verschil tussen PSV en Ajax is gigantisch. In Eindhoven hadden we een punt moeten pakken, in Amsterdam hebben we een ongelooflijke les in voetbal gehad.”

In het Oosterpark hebben FC Groningen en FC Twente ruim 13.000 toeschouwers een attraktieve en pittige wedstrijd aangeboden. Door de aanvalslustige houding van beide clubs waren de kansen talrijk. Met de slagvaardigheid was het echter droevig gesteld. Het gelijke spel (1-1) stemde niettemin overeen met de krachtsverhoudingen.

Trainer Rob Baan van FC Twente was ook content met het spel van zijn nieuwelingen Michael Mols (ex-Cambuur) en Edwin Vurens (ex-Sparta), die acteerden voor de naar Ajax vertrokken Ronald de Boer en de geblesseerde Prince Polley. Van het duo maakte de balvaardige en technisch sterke Mols de beste indruk. Al na vier minuten scoorde hij voor zijn nieuwe werkgever (0-1).

FC Groningen zette FC Twente vervolgens stevig onder druk. Kansen waren niet besteed aan Van Duren, Gall, Meijer, Van Duren en Meijer, die de bal tegen de paal ramde. FC Groningen kwam op gelijke hoogte door Gall (1-1). FC Twente bepaalde na de rust het spel en kreeg de meeste kansen. Vurens trad volop in beeld, terwijl Mols een terugval kende. Gaasbeek, Vurens, Kool en Pahlplatz mikten de bal over of naast en Mols kwam doelman Lodewijks tegen.

Bij tegenstoten van FC Groningen waren kansen niet besteed aan Meijer en Huizingh, die doelman Boschker op de proef stelden. In de eindfase drong de thuisclub nog even aan. Met een formidabele kopstoot vanaf de rand van het strafschopgebied maakte Huizingh de Twentse ploeg aan het schrikken. Buiten bereik van Boschker vloog de bal echter tegen de lat. Bij FC Groningen debuteerde de van PSV gehuurde Jerry de Jong onopvallend.