Siemerink verliest van Zwitsers serveerkanon, Eltingh wint dubbel

ROTTERDAM, 8 FEBR. Jan Siemerink heeft het toernooi van Marseille niet op zijn naam kunnen brengen. Hij verloor gisteren in de eindstrijd met 2-6 en 6-7 van het Zwitserse serveerkanon Marc Rosset. De dag ervoor had hij in de halve finale de Zweed Holm met 7-6 7-6 uit het toernooi geslagen.

Waar Siemerink faalde, slaagde Jacco Eltingh. Hij won gisteren met zijn gelegenheidspartner Scott Davis het toernooi in San Francisco. In de finale versloeg het duo de Amerikanen Patrick McEnroe en Stark in drie sets, 6-1 4-6 7-5.

“Ik was mentaal moe”, zei Siemerink, achtste geplaatst, na zijn nederlaag. “Het was een zware week. Vooral die wedstrijd tegen Holm was geestelijk uitputtend.” In de finale stond hij machteloos tegen de service van de Rosset. De Olympisch kampioen sloeg vijftien aces, Siemerink vijf. “Hij serveerde bijzonder sterk. Ik had er geen antwoord op.” Siemerink opende de wedstrijd met het verlies van zijn eigen opslag. In de tweede game kreeg hij twee breekpunten, die hij niet verzilverde. “Dat was het kardinale punt in de eerste set.”

“Dit was mijn slechtste wedstrijd in dit toernooi”, keek Siemerink terug. “Over de week ben ik tevreden. Verder heb ik lekker gespeeld, lekker getraind en mijn volley liep goed.” Voor Siemmerink was het zijn derde ATP-finale. Hij won in Singapore 1991 en verloor in Wenen 1992.

Jan Siemerink is niet opgenomen in de Nederlandse tennisploeg, die eind maart in Barcelona uitkomt tegen Spanje in de eerste ronde van de wereldgroep van het Davis Cup toernooi. Bondscoach Franker heeft Richard Krajicek, Paul Haarhuis, Mark Koevermans en Jacco Eltingh opgeroepen.

De wedstrijd in Barcelona wordt gespeeld op het Olympisch gravel van Vall d'Hebron. “Dat is niet mijn sterkste ondergrond”, erkende Siemerink gisteren in Marseille. “Ik begrijp de beslissing van Franker wel, al ben ik er absoluut niet blij mee.” Krajicek en Haarhuis nemen in Barcelona de enkelspelen voor hun rekening. Voor het dubbel maakt Franker een keuze tussen Haarhuis/Koevermans en Haarhuis/Eltingh.

Jacco Eltingh ontwikkelt zich steeds meer tot een dubbelspeler van formaat. Eltingh won met Paul Haarhuis in de aanloop naar de Australian Open het dubbel in Kuala Lumpur en bereikte in Jakarta de finale. In Melbourne werd hij in de derde ronde van het grand slam toernooi uitgeschakeld. In San Francisco was Haarhuis niet van de partij. Elitngh dubbelde met Scott Davis, de vaste partner van Pate met wie hij meerdere grand slams won. (ANP/Reuter)