Ruim 4000 telefoontjes tijdens actie tegen racisme

ROTTERDAM, 8 FEBR. Ruim vierduizend mensen hebben de afgelopen week gebeld met de anti-racismelijn van Radio 3. Het merendeel van de bellers reageerde positief op het initiatief van de muziekzender. "Goed zo', "hard nodig' en "perfect' zijn opmerkingen die de tachtig vrijwilligers die aan de telefoon zaten veel hebben gehoord. Dat meldt Korrelatie, de stichting waar het anti-racismenummer was ondergebracht.

Onder het motto "racisme, voor je het weet ben jij aan de beurt' heeft Radio 3 de afgelopen week actie gevoerd tegen racisme. Discjockeys van alle omroepen zonden spotjes uit om luisteraars te activeren tegen racisme. In de spotjes werd discriminatie aan de kaak gesteld door mensen met krullen, lange neuzen of uit Zuid-Holland te discrimineren. Ook werd in diverse programma's inhoudelijk ingegaan op de actie.

Ondanks een meerderheid van positieve reactie, deed een op de acht bellers uitspraken als “Nederland voor de Nederlanders” of “buitenlanders pikken onze huizen en banen in”. “Met name door oudere bellers worden veel intolerante uitspraken gedaan”, aldus een woordvoerder van Korrelatie.

Ongeveer twintig procent van de bellers zei niet te willen discrimineren, maar wel onzeker te worden van de vaak negatieve publiciteit over buitenlanders. Hun gevoel van onbehagen wordt volgens de woordvoerder van de stichting gevoed door gebrek aan informatie, zoals hoeveel buitenlanders in Nederland wonen en hoe het komt dat in verhouding meer buitenlandse jongeren crimineel zijn dan Nederlandse jongeren. “Allemaal vragen waarop de bellers geen antwoord weten, waardoor ze makkelijk in vooroordelen vervallen”, aldus de woordvoerder van Korrelatie. Op aanvraag konden de bellers een gratis informatiepakket krijgen, met cijfers en adressen van organisaties die actief zijn op het gebied van racisme-bestrijding.