Robin van Helden en Frans Maas halen de limiet voor Toronto

ROTTERDAM, 8 FEBR. Verspringer Frans Maas en 1500-meter loper Robin van Helden hebben gisteren bij indoorwedstrijden in Stuttgart voldaan aan de limiet voor de strijd om de wereldkampioenschappen in Toronto van 12 tot 15 maart. Maas won het verspringen met 7,95 meter in zijn de laatste poging. Eerder in de wedstrijd had hij met 7,86 de limiet al gehaald.

“Voor het eerst kon ik tot aan de afzet mijn snelheid vasthouden. Ik ben in de training een stuk sneller geworden, maar kon dat nu pas echt gebruiken”, zei Maas. “Het heeft een jaar moeten duren, maar eindelijk voelde ik me weer sterk.”

Zijn trainingsmaatje Emiel Mellaard staakte de wedstrijd na 7,55 meter te hebben gesprongen bij zijn vierde poging. Hij werd gehinderd door een knieblessure. “Een oude blessure, waarmee ik voorzichtig moet zijn. De pijn weerhoudt me ervan echt goed te springen.”

Robin van Helden werd negende in een sterk bezette wedstrijd over 1500 meter in 3.41,32 en bleef daarmee een halve seconde binnen de eis van 3.42. “Ik heb eind vorig jaar zeven weken niet voldoende kunnen trainen omdat ik in dienst ben gegaan. Momenteel heb ik een zogenoemde topsportplaats in Den Haag en krijg ik alle ruimte. Ik verwacht dat de vorm de komende weken voldoende verbetert om uitzending naar het WK zinvol te maken.” De 1500 meter werd gewonnen door de Kenyaan Kiptanui in 3.36,95, voor de Duitser Herold.

Elly van Hulst slaagde er niet in zich te kwalificeren op de 1500 meter. Ze bleef met 4.13,19 ruim een seconde boven de vereiste tijd. Zij eindigde als vierde. De Zwitserse Sandra Gasser won de race in 4.08,76, de beste wereldseizoenprestatie.

Van Hulst moest na 1000 meter Gasser en de Poolse Brzezinska laten gaan en werd in de slotfase nog door de Roemeense Constantin gepasseerd. “Ik had last van de spanning. Omdat er dit jaar nergens een 3000 meter wordt gelopen, was dit mijn laatste kans op kwalificatie. Maar ik hoop dat de KNAU mij toch aanwijst. Met deze tijd moet ik op de drie kilometer ook goede prestaties kunnen leveren. Ik voel me sterk genoeg”, zei Van Hulst.

Ton Baltus en Leon Haan slaagden er in Stuttgart ook niet in zich te kwalificeren. Beiden bleven in een B-race op de 800 meter boven de limiet van 1.47,30. Haan kwam al snel op kop te lopen. “Ik miste een haas om het tempo hoog te houden. Daarvan baalde ik zo dat ik het tempo liet zakken”, aldus Haan.

Internationaal werden niet aleen in Stuttgart maar ook in andere Europese steden uitstekende prestaties geleverd. Wereldrecordhouder Sergei Boebka sprong in Grenoble met de polsstok over 6,01 meter. Hij verbeterde daarmee de beste wereldseizoenprestatie van Rodion Gaoetoellin met één centimeter. De Canadees Ben Johnson zorgde voor de beste 50 meter sprint van dit jaar met 5,65 seconden. In het sportpaleis van de Franse stad is de sprintbaan tekort om een 60 m te lopen.

De Russin Irina Privalova die afgelopen week het wereldrecord op de 50 meter op 6,00 bracht, won in Grenoble zowel de 50 (6,04) als 200 meter (22,64). Op dat laatste onderdeel troefde zij de Jamaicaanse Merlene Ottey duidelijk (22,98 m) af.

In Grenoble sprong Galina Astafei 2,00 meter hoog. In Stuttgart deed Olympisch kampioene Heike Henkel dat eveneens. In de Duitse stad, waar over ruim een half jaar de strijd om de wereldtitels wordt gehouden, maakte Michael Johnson indruk met de beste 400 meter van het seizoen (45,75). Zijn Amerikaanse landgenoot Johnny Gray noteerde een seizoenrecord op de 800 m: 1.45,91. Olympisch kampioen Dieter Baumann (Dui) was veel te sterk op de 3000 meter (7.43,60). Beste wereldseizoenprestaties leverden ook Moses Kiptanui (1500 m in 3.36,95) en de Amerikanen James Trapp en Michael Bates, die op de 200 meter gelijktijdig (20,83) door de finish kwamen.