Redding Boelwerf door Begemann rond, 1300 banen behouden

ROTTERDAM, 8 FEBR. De Nederlandse Begemann Groep van de gebroeders Van den Nieuwenhuyzen is in hoofdlijnen akkoord met het reddingsplan van de failliete Boelwerf in Temse bij Antwerpen. Van de ruim 1800 werknemers treden er 1300 in dienst bij de nieuw op te richten Vlaamse Boelwerf, dat voor 51 procent in handen komt van Begemann.

Dat heeft Begemann, een industrieel conglomeraat van ongeveer 130 bedrijven, vanmorgen bevestigd. De 500 overige personeelsleden van de eind vorig jaar failliet verklaarde Boelwerf gaan vervroegd met pensioen of hebben reeds elders een baan gevonden. Het personeel van de werf is vanmiddag akkoord gegaan met het reddingsplan, waarover het vanmorgen werd ingelicht door René Stroobant, gewestelijk secretaris van de vakbond voor metaalbewerkers van het ABVV, de socialistische vakcentrale. Het plan werd met 90 procent van de stemmen aangenomen.

Met het reddingsplan is ook een einde gekomen aan een hard conflict tussen Begemann en de Vlaamse vakbonden. Begemann wilde aanvankelijk niet meer dan 1100 van de ruim 1800 werknemers overnemen. Van den Nieuwenhuyzen had daarover een "akkoord' gesloten met de Vlaamse minister-president Luc van den Brande. Volgens Stroobant moest dat aantal 150 tot 250 man hoger worden. De reden dat Begemann de bonden hun zin heeft gegeven is onduidelijk, doordat Begemann vanochtend niet wilde ingaan op de inhoudelijke kant van het reddingsplan.

De werknemers krijgen een nieuw arbeidscontract gepresenteerd, die zal gelden voor de nog op te richten Vlaamse Boelwerf NV. Stroobant kon rond het middaguur nog geen mededelingen doen of het personeel zich achter de nieuwe plannen stelt. Vanmiddag houdt de minister-president L. van den Brande hierover een persconferentie in Brussel.